בהצלחה ומתאימה שאלת פתיחה: מאבחן/אבחון לקוי

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

24/09/2011 | 13:58 | מאת: אלן

לראשונה ניסיתי לראות מהו החוק, התקנות, הכללים המחייבים, לצורך הוצאת אישור על הפרעת ריכוז ומרוב ים החומר והמאמרים לא מצאתי עדיין את החשוב מכל: נוסח הרגולציה הנוכחית המקורית שבו כתוב מה/ מי יחשב מאבחן/ אבחון לגיטימי. התוכלי להפנותני? מדובר כרגע על ילדה בכיתה ט' חט"ב ראיתי רק חוק שמתייחס לסטודנטים..על תיכוני. האם מבוקשי נמצא אולי בחוק זכויות תלמידים /חוזר מפכ"ל אחרון וכו'

אלן שלום, ראשית, תודה על הברכות וסליחה על העכוב בתשובה. ולשאלתך, המצב אכן מבלבל ויש כאלו המשתדלים לבלבל אותו עוד יותר. למיטב ידיעתי, אין חוק העוסק בנושא זה, אלא רק תקנות. לפי התקנות של משרד הבריאות, אבחון של הפרעת קשב ורכוז בילדים ונערים יכול להעשות ע"י פסיכיאטר של הילד והמתבגר (או, בשמו הנפוץ, פסיכיאטר ילדים), נוירולוג ילדים ורופא ילדים שהוכשר לאבחון של הפרעת קשב ורכוז (נקראים גם "רופא קשב"). אבחון הפרעות קשב ורכוז במבוגרים, יכול להעשות ע"י פסיכיאטר (פסיכיאטר מבוגרים), נוירולוג, ורופא משפחה שהוכשר לכך (שוב, "רופא קשב"). כדי לבלבל את את המצב המבולבל בלוא-הכי, הוצי מנכ"ל משרד הבריאות (זה שכועס על המתמחים), חוזר מנכ"ל ובו כתב שגם פסיכולוגים יכולים לאבחן, ואח"כ אמר שצריך גם אבחון של רופא. כמו כן לא הגדיר חוזר המנכ"ל הזה באיזה פסיכולוג מדובר(קליני? ארגוני? התפתחותי? ...). כדי לסבך עוד יותר, גופים שונים אינם מקבלים אבחנות של מאבחנים שונים. כל למשל, האוניברסיטאות דורשות אבחון של מרכז שלהם, ולא יקבלו כל המלצה. ועם בסבוכים עסקנן, אזי מאבחנים שונים, המבצעים אבחונים שונים - אבחון דידקטי או פסיכולוגי, למשל - כותבים לעתים בסכום האבחון כי קיימת הפרעת קשב ורכוז. לזכותם יאמר שרובם מפנים לבדיקת פסיכיאטר/נוירולוג בשאלה של הפרעת קשב ורכוז. וסבוך אחרון (לפחות כזה שאני זוכר כעת), אבחנה של הפרעת קשב ורכוז הינה אבחנה רפואית, ומופיעה בספר האבחנות הפסיכיאטריות. למעשה, כל רופא רשאי לאבחן כל אבחנה רפואית. זאת למרות שלא סביר שגינקולוג, למשל, יאבחן הפרעת קשב ורכוז. אז מה עושים? הייתי מתחיל מהסוף, וחושב לשם מה נעשה האבחון. אם המטרה היא טפול תרופתי, יש לפנות לפסיכיאטר או נוירולוג. אם המטרה היא קבלת הקלות בביה"ס, רצוי לברר אצל היועצת, או לפנות לאבחון דידקטי. וכן הלאה. מקוה שעזרתי מעט, ד"ר ברנע ארז. נ"ב, אני מניח שהתייחסת לחוזר מנכ"ל ולא לחוזר מפכ"ל. למיטב ידיעתי המשטרה עדיין לא מעורבת באבחונים של הפרעת קשב ורכוז :-)) ד"ר ברנע ארס.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים