התפתחות תקשורתית

דיון מתוך פורום  טיפת חלב

05/06/2011 | 18:46 | מאת: גליה

שלום, אני אמא לבן בגיל שנה וארבעה חודשים (נולד כפג חודש לפני המועד). מבחינה מוטורית בני הולך יפה - אפילו רץ, מצליח להרים צעצוע שנפל ולהעמד שנית, עולה ויורד מדרגות עם תמיכה. הוא ילד מקסים ונוח, מגיל חודשיים ישן לילה שלם. סקרן מאד, וחקרן. נהנה מאד (!) לעיין בספרים, לשחק במשחקי קוקו ורדיפה (אני או בעלי רודפים אחריו), לשחק במשחקי כפתורים למיניהם, בכדור (כשאני מבקשת הוא לוקח כדור, ועונה לבקשה לגלגל לעברי), ובונה מגדל משתי קוביות. צוחק מקטעים הומוריסטיים בקלטות לגילו.מחייך חיוך חברתי. מגיב לשמו (אלא אם עסוק בצפייה בטלוויזיה), יודע לחקות תנועות, מרים את הידיים כשאומרים לו "ידיים למעלה", יודע להביט למעלה כששואלים "איפה אור", וגם יודע לעשות קוקו כשמבקשים ממנו ולנפנף בידיו לשלום. הולך לאמבטיה כשאומרים לו, ומביא ספר מסויים כשמבקשים ממנו. כמו כן, יודע מספר מילים (גיה לעוגיה, אור, גע גע לברווז, מם למים ומא-מא לאמא). הבעיה היא שהוא לא מצביע לעבר חפצים - אם הוא רוצה משהו בהישג ידו, הוא לרוב פשוט יקח אותו, ואם לא - יכול לבכות, או לפנות אליי בבכי (מא-מא)או לפעמים להתייאש. בד"כ התגובה שלא מקבל מה שרוצה היא של בכי.כמו כן, נראה שהרבה פעמים לא מפריע לו לשחק לבד, והוא יודע להעסיק את עצמו טוב מאד, וככלל לא אוהב להתרפק - אלא אם הוא עייף. אני מאד מאד מאד חרדה שהוא אוטיסט. גם אם זה לא רציונאלי - אני פשוט לא מצליחה להוציא לעצמי את זה מהראש. כל הזמן עסוקה באובססיביות בטבלאות התפתחות ומחפשת את הסימנים. חוששת שגם היחס שלי אליו יהפוך אותו לאוטיסט. השאלה שלי היא האם חוסר הצבעה בגיל הזה ויכולת לשחק לבד זמן ממושך היא סימן לאוטיזם או פשוט שאלה של למידה בשילוב עם מזג מסויים? אודה לתשובתכם גליה

12/06/2011 | 09:36 | מאת: גליה

גליה שלום, התמהמהתי בתשובתי אלייך כדי למצוא ביסוסים ספרותיים מקצועיים לחששותייך מחד, ולנסות למצוא דרך להרגיע אותך מאידך. ובכן- על פי כל הנתונים שרשמת על התפתחות תינוקך - נראה כי דוקא הוא ברמת תפקוד והתפתחות גבוהה לגילו - ואף במקרים מסויימים מעל בני גילו (לדוגמא בניית מגדל-מצופה בגיל 18 חודש)- בייחוד בהיותו פג. חוסר הצבעה על חפצים אינו תנאי מספק לאבחון בעייה ברצף האוטיסטי - גם כי זה עדיין תקין לגילו (מצופה שישלים את אבן ההתפתחות הזאת עד 18 חודש) וגם כי הוא כן מבין סיטואציות של הכוונה - כגון כששואלים אותו "איפה האור" הוא מביט למעלה, או אם את אומרת לו "בוא נצא לטייל בחוץ" הוא יפנה לעבר הדלת. למרות כל זאת, אני מאד מבינה את חששותייך - בשנים האחרונות יש עליה ניכרת באיבחוני ילדים בספקטרום האוטיסטי - לא כי יש יותר ילדים אוטיסטים - אלא הרפואה למדה לאבחן אותם בכלים אבחנתיים מדוייקים יותר, בגילאים צעירים יותר (אך בד"כ לא לפני גיל שנה), וריבוי דרגות של האוטיזם. אני גם מאמינה כי אין לזלזל "בחשש ההורים" - ואף אם הנתונים הספרותיים לא מאמתים מספיק את החששות - כדאי לבדוק. לכן אני מציעה שתבקשי להיפגש עם הרופא/ת ההתפתחות בתחנת טיפת חלב (אפילו שאין ביקור מתוכנן בגיל זה אלא רק בגיל 18 חודש), תשתפי אותו/ה בחששות - ובמידה ועדיין ייותרו סימני שאלה לאחר בדיקה זו, הרופא/ה י/תשלח אתכם למכון להתפתחות הילד לאבחון ויעוץ - זה לא אומר שהתינוק אוטיסט! - זה פשוט המקום המקצועי ביותר להגיע לאבחנה ולהרגיע את חששותייך!!;בכל מקרה ובכל מצב תמיד חשוב לחשוב חיובי - על פי מה שרשמת יש לך תינוק מדהים, מפותח,בעל מזג נוח!איזה כיף לכם!

מנהל פורום טיפת חלב