בן שנתיים - אוכל

דיון מתוך פורום  טיפת חלב

19/12/2013 | 10:37 | מאת: יעל

בוקר טוב, הבן בן שנתיים. בגן הוא אוכל מצוין. בבית אחה"צ הוא עושה בעיות (תופעה מוכרת...). כרגע לצערי זה הגיע למצב שאני מציעה לו כל מיני דברים ועל כל דבר כמעט הוא אומר לא (אלא אם כן זה משהו שהוא באמת מאד אוהב - ואין הרבה כאלה). בסוף לרוב אני מצליחה איכשהו לתת לו משהו - אבל זה דורש הרבה זמן ואורך רוח... גם אם אני אוכלת איתו - זה לא ממש עוזר – למרות שהוא שמח מאד שאני אוכלת. אני ממש לא אוהבת שהגעתי למצב הזה ורוצה לשנות. אני רוצה לתת לו פשוט ארוחת ערב לפי מה שאני מחליטה וזהו. ברור לי שכשאעשה את זה, הוא יזיז (או יעיף) את הצלחת. ואם אתעקש לא לתת לו משהו אחר הוא פשוט ילך לישון בלי לאכול. הוא ילד מאד דעתן ועקשן - מאד קשה לשכנע אותו כשהוא לא רוצה. כשהוא כועס או בוכה על משהו, קשה מאד להסיח את דעתו למשל למשהו אחר. רציתי לדעת האם בגיל הזה הוא כבר יכול להבין את ההקשר שהוא רעב כי לא אכל? האם הוא ילמד אחרי כמה זמן שזה מה שיש? או שבסוף יצא שהוא פשוט לא יאכל לאורך זמן? חייבת לציין שגם בשבת כשאנחנו אוכלים ממש מסודר - בעלי, אני והוא סביב שולחן, הוא לא אוכל כמעט כלום. לרוב לא מוכן כמעט לטעום. תודה.

יעל שלום! יש כאן 2 פרמטרים. הפרמטר הראשון הוא שהגעתם לגיל המרד - גיל שנתיים פלוס - גיל שמאופיין בהרבה"לא רוצה" מצד הפעוט , עם בחינת גבולות על כל צעד ושעל בכל תחום (אוכל, שינה, אמבטיה, משחק וכו'). בגיל זה - ההורה צריך לשים את הגבולות - גם אם הפעוט לא מוכן לקבל אותם ובוחן את סבלנות ההורה ללא סוף. ולכן - טוב את עושה שאת מאכילה אותו ליד השולחן כשהוא יושב בכיסא אוכל - ולא לותר על כך רק כדי לקבל ילד שיאכל יותר טוב לדוגמא אם נושיב אותו מול הטלויזיה או נאכיל אותו בגינה. ילד בן שנתיים צריך להבין כי "הגבול" שלך בכל מה שקשור לארוחה - זה שיושבים ואוכלים בכיסא ליד שולחן. וכאן אנו מגיעים לפרמטר השני - דפוסי האכילה של פעוטים. פעוטים לא אוכלים עבור כל יום - הם אוכלים עבור כל השבוע - כלומר , יתכן מאד שיהיו ימים שהוא בעצם לא אוכל כלום (ואת זאת את ממש רואה בעצמך) ויהיו ימים שהוא כן אוכל טוב. החובה שלנו כהורים זה להחליט מה אנחנו מבשלים היום, ובאיזה צורה נניח לו את זה בצלחת( אפשר לעשות צלחת עליזה של חביתה מקושטת כפרצוף עם 2 ירקות בעיניים, באף ובפה) - אבל התפקיד של הפעוט זה להחליט מה מתוך זה הוא יאכל והאם הוא יאכל בכלל. גם אם הוא לא אוכל כלום - הוא ישלים למחרת או יום אח"כ - פעוטים בד"כ לא מרעיבים את עצמם ולכן אם הוא לא אכל - כנראה הוא לא מספיק רעב - והוא ישלים את החסר בימים הבאים. חשוב לא "לרדוף אחריו עם האוכל" כי אח"כ האוכל הופך להיות אמצעי שליטה שלו בנו ההורים - ושוב במקרה זה נכנסים עניין חשיבות שימת גבולות. ההורה צריך להיות ההורה ולא דמות ששולטים בו דרך נושא האוכל. מצויין שאתם משתפים אותו בארוחות המשפחתיות - אוכל הינו חוויה חברתית - וגם בצורה זו אנו מגרים אכילה חיובית - אך אם הוא לא אוכל - אז לא נורא. צריך גם לקחת בחשבון שפעוטים בגיל זה אוהבים לשחק עם האוכל , למשש אותו, למרוח על הפרצוף, וגם לזרוק על הרצפה. במקרה זה את צריכה להחליט "לבחור את המלחמות שלך" ולא לריב איתו בכל פעם שהוא משחק עם האוכל במקום לאכול את האוכל -משחק עם האוכל הינו שלב התפתחותי הקשור לויסות חושי- ולכן כל עוד זה בתחום הסביר אפשר לאפשר זאת. בתיאבון!

22/12/2013 | 08:19 | מאת: יעל

תודה רבה רבה. חיזקת והרגעת אותי מאד עם התשובה (במיוחד להתמודד עם הלחץ בנושא מכיוון סבתא...).

מנהל פורום טיפת חלב