התעוררויות בלילה

דיון מתוך פורום  טיפת חלב

27/05/2013 | 15:14 | מאת: נעמי

שלום רנה ביתי בת 5 חודשים, בהנקה מלאה. אנחנו עורכים לה טקס שינה מסודר לקראת שנת הלילה-מקלחת,שיר, הנקה. לפני שנת הלילה היא נרדמת תוך כדי הנקה. עד לפני כשבועיים הייתה ישנה שש-שבע שעות רצוף, מתעוררת לאכול וחוזרת לישון עוד 4-5 שעות, עד 7-8 בבוקר. בשבועיים האחרונים היא קמה כל 3-4 שעות, אוכלת (יש לציין כי באמת אוכלת ולא רק מוצצת) ונרדמת עלי, אך מיד מתעוררת שהיא עוברת למיטה ומאוד מתקשה להירדם שוב. יש לציין שלא נראה כי היא נשארת רעבה... כך יוצא בעצם שהיא לא ישנה רצוף והיא קמה דיי עייפה וכל היום היא גוררת עייפות. היא ישנה במשך היום 2-3 תנומות- בוקר, צהריים ולפעמים אחה"צ, אך כולן בדר"כ של 45 דקות עד שעה ולא יותר (כך היה גם לפני השבועיים האחרונים). כמובן שהעצות שקיבלתי עד כה היו עצות הקשורות לאוכל- היא רעבה, היא לא מצליחה לישון כי נשארת רעבה וכו', אבל אני ממש מרגישה שזה לא מרעב. נראה שאחרי שהיא נרדמת ואני מעבירה אותה למיטה היא מתעוררת במין התפתלויות, לעיתים היא אפילו נשארת עם עיניים עצומות ועוד מנסה להירדם, אך כעבור כמה התפתלויות היא מתעוררת לגמרי. נראה שהבטן מציקה לה ושיש לה גזים יותר מבעבר(שיוצאים מדי פעם גם במשך היום). אשמח לעצתך המלומדת מה עלי לעשות כדי לעזור לה לישון טוב יותר בלילה- היכן לשים את תשומת ליבי כדי שאוכל לאתר את הבעיה? תודה מראש! נעמי

נעמי שלום, נתחיל מהדברים הבסיסיים ביותר - תינוקת בת 5 חודשים אמורה לישון כ15 שעות ביממה - מהם 10 שעות בלילה ועוד 5 שעות ב3 פרקי שינה ביום כאשר - השינה האחרונה של אחה"צ היא יכולה להיות קצרה - גם פחות משעה. לא מצופה כי 10 שעות השינה בלילה תהיינה 10 שעות רצופות - מצופה כי 5 השעות הראשונות תהיינה רצופות - ואח"כ יתכן והיא תקום - וה5 שעות הבאות תהיינה של שינה קלה יותר.דבר נוסף - תינוקות יצפו להירדם באמצע הלילה בדיוק כפי שהם נרדמים בתחילת הלילה - ולכן אם היא נרדמת עם ההנקה בתחילת הלילה - אז גם בקימות הבאות - היא תצפה להירדם באותו דרך - על ידי הנקה. ולכן - כדאי לנסות לנתק את ההנקה מההירדמות - כלומר - בהתחלה לנתק אותה כשהיא מנומנמת אך לא בשינה עמוקה, ובהמשך לנתק אותה כשהיא כבר סיימה לאכול אבל אפילו לא מנומנמת . בהתחלה זה לא יהיה קל - כי קשה לשנות הרגלים - אבל אם תהיי עקבית בניתוק שלה מהשד לפני שהיא נרדמת , והעברתה למיטה שלה - עם ליטופים וש'ש'ש' כדי שהיא תירדם במיטה - היא תבין מה מצופה ממנה - ותירדם במיטה שלה. עוד דבר בסיסי שיש לקחת בחשבון - ושיכול להשפיע על כל הקשיים בהירדמות, והעייפות המצטברת - זה השכבתה ב"חלונות השינה". חלון השינה זהו הזמן המתאים ביום להשכיב תינוק לישון - אז הוא יירדם בקלות ויישן שינה יותר אפקטיבטית (למשל שנות היום תהיינה יותר ארוכות מ40 דקות). כדי למצוא את חלונות השינה של ביתך - יש להסתכל על 2 דברים - על ביתך המתוקה - ולמצוא את הסימנים הראשוניים של עייפות - לפני הבכי וחוסר שקט - למשל , תנועה פחותה של הרגליים, בהייה באויר, תנועה מונוטונית של היד לכיוון הפנים וכד'. אלה הם הסימנים הראשונים של העייפות - וכאשר מופיעים סימנים אלה - אז כדאי להשכיב את המתוקה לישון - ואז היא תירדם בקלות. אם מחכים לסימנים המאוחרים יותר - פיהוק, בכי, חוסר שקט - אלו סימנים מאוחרים של עייפות ואם נשכיב אותה לישון כשהיא עייפה מאד - היא תתקשה להירדם ותישן פחות טוב. מעבר למציאת סימני העייפות הראשונים של המתוקה- ניתן להסתכל גם על השעון - כדי לחפש מתי חלון השינה שלה מתקרב. בגיל 5 חודשים חלונות השינה הם :1-1.5 שעות מהתעוררות משנת לילה עד שנת הבוקר, 2-3.5 שעות מהתעוררות משנת בוקר עד פרק השינה הבא, 2-3 שעות מהתעוררות משנת צהריים לשנת אחה"צ ו1-1.5 שעות מפרק השינה האחרון ועד שנת הלילה. נסיון לדוגמא של מציאת חלון שינה שלה - כשעה עד שעה וחצי אחרי ההתעוררות שלה משנת לילה - יש להסתכל על המתוקה ולחפש את סימני העייפות הראשונים - ואז להשכיב אותה לישון. וכן הלאה. בהצלחה!

04/06/2013 | 13:12 | מאת: נעמי

שלום רנה תודה רבה על תגובתך המפורטת. האמת שאני משתדלת לנהוג כפי שציינת ולדעתי הבעיה קשורה לבעיות בבטן, עליהן אשאל בנושא נפרד כדי שתוכלי להגיב. שוב המון תודה. נעמי

מנהל פורום טיפת חלב