עילפון במים רדודים עשה ואל תעשה

דיון מתוך פורום  רפואה היפרברית וצלילה (טיפול בתא לחץ)

20/05/2018 | 14:45 | מאת: ניר

שלום ד׳׳ר נחשפתי בפעם הראשונה לתופעה שנקראת עילפון במים רדודים והאמת שהיא הצליחה קצת להפחיד אותי נראה לי שלציבור הרחב שלא עוסק בצלילה אין מושג ירוק לגבי התופעה אשמח אם תוכל בבקשה להאיר את עיני בכמה שאלות שקשורת לנושא אני זוכר שכילדים היינו עורכים תחרויות על מנת לראות מי צולל למשך זמן ארוך יותר והייתי אפילו לעיתים מתאמן באמבטיה עם שעון עצר על מנת לשבור את השיא האישי שלי האם בעצם צריך למנוע מילדים לבצע כאלה תחרויות? האם התופעה הזו נגרמת רק בעקבות ביצוע היפרוונטילציה לפני הצלילה? או שהיא יכולה להיגרם גם כך סתם? אף פעם לא הצלחתי להבין איך כל כך הרבה אנשים טובעים בבריכה יש בעצם מצב שחלק ניכר מהטביעות הן בעקבות עילפון? תודה

שלום לך ניר, המקום בפורום קצר מדי להסביר נושא זה על בוריו, תופעה שאכן עלולה לגרום למוות בטביעה במיוחד כתוצאה מחוסר ידע ותובנה !! כללית, התופעה עלולה לקרות בצלילה חופשית עם עצירת נשימה ולא בצלילת מכשירים על פי כללי הבטיחות. מרכז הנשימה שלנו מגורה בעיקר על די הלחץ החלקי של דו תחמוצת הפחמן בדם העורקי ובמידה ועושים היפרוונטילצייה- אוורור יתר, כלומר נשימות עמוקות ומהירות לפני עצירת נשימה, עלולים להוריד דרסטית את הלחץ החלקי של דו תחמוצת הפחמן בדם העורקי לרמה שלא תתריע על צורך בנשימה בו בזמן עצירת הנשימה רמת החמצן במוח יורדת לרמה העלולה להביא לעילפון, עילפון במים רדודים- ולטביעה. היכנס למאגרי המידע וכתוב "עילפון מים רדודים" ובוודאי תמצא חומר רב יותר.

21/05/2018 | 18:54 | מאת: ניר

תודה ד׳׳ר עוד שאלה ברשותך בנושא קראתי על הנושא קצת יותר באינטרנט וראיתי גם סירטונים מאוד מפחידים בנושא היות וחשבתי לחזור לדייג תת ימי חשוב לי להבין ברשותך עוד נקודה בנושא לא הצלחתי להבין באופן מלא האם בעקבות ביצוע ההיפרוונטילציה לפני הצלילה הצולל בעצם לא מרגיש בכלל במצוקת חוסר חמצן לפני איבוד ההכרה? והאם התופעה מתרחשת רק בעקבות ביצע היפרוונטילציה משמעותית או שגם נשיפה ושאיפה חד פעמית של כמות גדולה של אויר עלולה להיות מסוכנת? תודה

אכן בעקבות ירידת הלחץ החלקי של ה - CO2 בדם העורקי הצולל אינו מרגיש צורך לנשום ולא מרגיש מצוקת חוסר החמצן ואיבוד ההכרה נעשה ללא התרעה. תופעה זו עלולה להתרחש אחרי ביצוע היפרוונטילציה משמעותית, מספר רב של נשימות ושאיפות עמוקות ולא אחרי שתים שלוש נשימות עמוקות.

מנהל פורום רפואה היפרברית וצלילה (טיפול בתא לחץ)