חוסר יכולת לדחות סיפוקים וחוצפה רבה

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

30/01/2011 | 02:37 | מאת: צילה

היי, בתי הגדולה היא בת 8 כעת ודי מפונקת אך אנו הורים שדי מציבים גבולות ועד לפני שנה וחצי לא ראינו שום בעיות. אני לא בטוחה אם הבעיות החלו בגלל שנולד לנו תינוק חדש עכשיו בן שנה ותשע שהיה בפגיה ואני הייתי עסוקה איתו ועברתי שני ניתוחים באותו חודש... הייתי מאוד חלשה ו... כן, היה דכאון... באותו זמן בעלי חזר מחו"ל לא היה חצי שנה ואחרי שילדתי חזר. ועברנו לבית חמותי כדי שאוכל לקבל עזרה פיזית עם התינוק. ראינו שלילדה טוב שם וחשבנו שכדאי שתכנס לבית הספר שם. מצאנו דירה בעיר מגוריהם והשגרה החלה... רק שהיא לא היתה מבורכת... נראה היה שהילדה מסתדרת חברתית אך חלה נסיגה וכל הנסיונות שלנו עלו בתוהו. היא איחרה באופן קבוע לכיתה - עברנו לדירה קרובה יותר. אבל זה נראה שהיא פשוט לא רוצה להיות שם. היא מתחצפת למורתה ולסבתה טובעת בים של שקרים אינה מסוגלת לדחות סיפוקים ובוחנת את הגבולות בכל עת. הכוחות הנפשיים שלי אינם כבעבר ובשבועות האחרונים כדי לשמור על שפיותי אני מוותרת בקלות רבה מדי והיא מנצלת זאת. איך ניתן לחנך ילדה לעצמאות בלי לקיחת חירויות לא לה. שלא תתחצף ולא תוציא אותי מדעתי לזרועות הוואבנים? אני מרגישה ככשלון גמור אחרי כל תלונה עליה, אחרי כל בכי שלה כי חברה פגעה בה. כואב לי הלב על הילדה שלי...

צילה שלום רב, משפחתך עברה בשנתיים האחרונות אירועים לא קלים: לידה של תינוק, פגייה, ניתוחים ודיכאון שלך, חזרה של האב מחו"ל, מעבר לעיר חדשה לסבתא, מעבר לבית חדש, מעבר לביה"ס חדש - והכל בתקופה קצרה כל כך. כל מעבר שכזה יכול להוות משבר בפני עצמו. בתוך כל אלו, אכן קשה לבנות שגרה, גבולות וחוקים. למרות זאת, בתך זקוקה לסדר ולארגון חדש בחייה, שיקלו גם עלייך ועל משפחתך. התנהגותה משקפת את קשייה ומצוקותייה. נראה שהיא "מתנהגת" את מה שקשה לה לומר ולהסביר. נסו לחשוב מה היא "אומרת" בהתנהגות זו. כמו-כן עלייך להבין, שפינוק ייתר ופיצוי אינם עוזרים לילדה להתמודד עם השינויים הרבים שעברה. לעיתים מתוך מקום של דאגה ושל רצון לעזור, ההורים "עושים הכל" למען הילד. דבר זה יוצר אצל הילד את תחושת ה"מגיע לי" וה"תעשו למעני" . כך הוא אינו מצליח להתפתח ולצמוח מתוך התמודדויות שמזמנות לו החיים. בנוסף, תחושת הכישלון ויסורי המצפון שיש לך, אינם עוזרים לאיש. לכן במקום לומר לעצמך – "אני כישלון" – עודדי את עצמך ואמרי – "אני משתדלת לעשות את הטוב ביותר עבור בתי". תחילת הדרך היא בלראות את האור שבקצה המנהרה - כלומר כיצד מהמקום הזה, שהנו קשה ואף מייאש, יוצרים שינוי וצמיחה ? חשוב שבן זוגך יהיה מעורב ומתערב בתהליך השינוי, כדי שתוכלו ליישמו יחד כ"יחידה הורית אחת". לגבי ביה"ס - בקשו מן המחנכת לאפשר לה לתפוס את מקומה בכיתה, אולי ע"י מילוי תפקידים שונים או משימות בתוך הכיתה או מחוצה לה. כך בתכם תקבל תשומת לב חיובית ולא תשומת לב שלילית באיחור לכיתה. התהליך והשינוי אינם פשוטים וקלים, לכן ממליצה לך להעזר בהדרכת הורים ובליווי של איש/אשת מקצוע. שולחת לך הרבה כוחות ובהצלחה, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי