שינוי התנהגות אצל בת 7

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

20/06/2014 | 15:51 | מאת: נירה

שלום, בתי בת 7, מסיימת כיתה א, ילדת סנדוויץ בין שני בנים בני 11 ו 5. תמיד היתה ילדה שמחה, טובת לב ומלאה שמחת חיים, חיובית וקלילה. ילדה חכמה ביותר, מצטיינת בלימודים ולדבריה של מחנכת היא תלמידה טובה ביותר בכיתה, כאשר בחלק מהמקצועות היא נמצאת רחוק לפני הכיתה ואף יוצאת לשיעורים פרטניים מתקדמים בחשבון ובעברית. גם מבחינה חברתית תמיד היתה מוקפת חברות ופופולרית מאוד. בחודשיים אחרונים הבחנו בשינויים בהתנהגות ומצב רוח: - מרבה לכעוס, לתלונן ולקטר כמעט על כל דבר - מציקה בלי סוף לאחים שלה, במיוחד לאח הקטן, מעצבנת אותם ממש בכוונה, מרבה לחזור על דברים שמרגיזים אותם גם כשמבקשים ממנה לחדול עד שמתפתח ריב קולני ולפעמים היא אף  חוטפת מאחד מהם ואז בוכה בלי הפסקה ורצה להתלונן - אחרי כל הסגה הזאת בתוך חצי שעה יכולה לחזור ולהציק כאילו כלום לא קרה. - מראה סימנים קלים של מרד כנגדינו ההורים אם כי בקטנה - לאחרונה התחילה להתלונן שבכיתה אף אחת לא רוצה לשחק איתה ושכולן סתם מתרחקות ממנה בלי סיבה. - שתי חברות הכי טובות שלה ( חברות מגיל שנתים) הודיעה לה שלא מוכנות להיות חברות שלה יותר, לטענתה ללא שום סיבה אמיתית. לאחר שקצת התעמקתי בעניין החברות הבנתי שבתי היא זאת שמחרחרת ריבים ואף מרביצה ומציקה לשתיהן. לאחר ששוחחתי איתה והפעלתי קצת לחץ היא שיתפה אותי שקורה שהיא מציקה להן וקרה פה ושם שהרביצה והיא לא יודעת להסביר למה. יש לציין כי: - אחיה הקטן עבר לאחרונה אבחון מחוננות והוקפץ לכיתה א ( דילג על גן חובה), אמור לעלות לכיתה א בספטמבר. - הקשר בין שני האחים מאוד התחזק לאחרונה והם הרבה משחקים במשחקי בנים ולא מעוניינים לכלול אותה במשחק. - גם החברות שלה חיזקו ביניהן קשר היות ושתיהן באותו חוג, ואולי היא מרגישה קצת אוט סיידרית. אני מצידי מקפידה מאז ומתמיד לבלות איתה זמן איכות, להדגיש את המיוחדות שלה, להעצים אותה במה שאפשר ולהיות לה אוזן קשבת מתי שרק צריך. אני לא מרבה לכעוס עליה כי אני מבינה שמשהו עובר עליה אבל אני גם לא מצליחה להרגיע את הרוחות, האווירה בבית הולכת ונעכרת וגם בבית הספר המצב החברתי לא נראה מזהיר, למרות שאין ירידה בלימודים והיא הולכת לבית הספר בשמחה. איך אפשר לעזור לה? מה יכולה להיות סיבה לשינוי כזה בהתנגות? תודה מראש.

נירה שלום רב, אכן נראה שדבר מה עובר על בתך. בהתנהגותה היא אומרת לכם, שמשהו קשה ומפריע לה. ראשית, יש לשקף לה זאת באמפטייה ולתת לה ביטחון ומוגנות, כמו: אני מבינה שיש דברים שמפריעים/שקשים לך. אני פה לעזור לך. יחד נראה איך להקל עלייך. שנית, קבעי פגישה עם המחכנת ושמעי ממנה על תפקודה החברתי ועל מצב הרוח שלה בבית הספר. בדקי האם קרה דבר מה בבית הספר ? מדוע היא מרגישה צורך להלחם על מקומה בחברת הבנות ? בדקי עם המורה, כיצד היא יכולה לסייע, לגשר בין הבנות ולאפשר לבתך את הרוגע שלה. אם יש החמרה בהתנהגותה, חשוב לפנות להתיעצות נוספת בעניין. כל טוב, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי