ילד בן שנתיים

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

20/02/2011 | 14:20 | מאת: מילי

שלום! אני אמא לילד בן שנתיים ותינוק בן 3 חודשים. הילד ה"גדול" מתנהג בצורה נוראית! זה החל עוד לפני לידת אחיו הקטן. אם משהו לא התנהל כמו שהוא רצה, אז היה זורק או מטיח את ראשו ברצפה. לאחרונה עושה הרבה פעמים דווקא, גם כשמענישים אותו ומסבירים לו, הוא כביכול מבין, אבל זמן קצר אחרי כן זה שוב חוזר.לדוגמא: אם אוטו צעצוע לא נוסע כמו שצריך אז הוא זורק אותו בחוזקה ברצפה, מטיח את ראשו ולפעמים גם רץ ומרביץ לכולם בבית כולל התינוק -מנסה אבל אני מגנה.לא ניתן לעצור אותו בהתפרצות הזעם שלו... עד עכשיו הוא היה בבית עם מטפלת וב3 חודשים האחרונים גם איתי והתינוק והמטפלת עד הצהריים.בשבוע הבא הוא הולך לגן. לא נראה לי שהוא סובל מחוסר תשומת לב כי כולנו נותנים לו אקסטרה תשומת לב, איתי זה קצת קשה בגלל התינוק אבל משתדלת כמה שאפשר בזמנים שהתינוק רגוע או ישן. והמטפלת המדהימה 100 % איתו, משחקת ולא נותנת לו להשעמם... אבא שלו כשחוזר מהעבודה בסביבות 18:00 משחק איתו הרבה וגם בסופי שבוע, ועוד יותר: כבר שלושה חודשים מאז לידת התינוק יושן איתו בחדר (במיטה נפרדת) כדי שלא ירגיש לבד כי התינוק איתי בחדר. כיצד ניתן לחנכו להתנהגות חיובית יותר ופחות אלימה? תודה

מילי שלום רב, התפרצויות הזעם של בנך הנן נפוצות אצל ילדים בגילו. זו כפי הנראה דרכו להביע את חוסר האונים, שיש לו מול גבול כלשהו שאתם מציבים. בנכם אינו יכול לבטא את רגשותיו ואת צרכיו במילים לכן הוא עושה זאת בהתפרצות זעם מול זולתו. יכול להיות שיש לו קושי לעיתים בוויסות רגשי במעבר בין כעס לרוגע, והוא זקוק לעזרתכם בכך. ילד בן שנתיים אינו מבין הסברים, אלא מעשים, כמו: חיבוק והרגעה. ניתן לומר לו: אני רואה שקשה לך אני אעזור לך להרגע. לעומת זאת, אין לאפשר לו להכות את בני הבית. כאשר הוא מנסה להרביץ, יש לתפוס בידו ולומר לו בתקיפות אדיבה (בתקיפות ולא בכעס), לא מרביצים ! לא נעים לנו שאתה מרביץ ! כדי לעודדו חשוב לתת לו תפקידים, עמם ירגיש "גדול" ובעל משמעות בבית, לדוגמה: להביא טיטול או משחה לתינוק – כך הוא עוזר לאמא כילד בכור. עד המעבר לגן רצוי לתת למטפלת להיות עם התינוק במהלך היום, כדי שאת תוכלי להתפנות להיות עימו. כך יקבל תשומת לב גם ממך. יש לתת את הדעת לא לתייגו כ"ילד קשה" או "ילד בעייתי" למרות הקושי היומיומי מולו לצד טיפול בתינוק קטן בן שלושה חודשים, כדי לא לפגום בדימויו העצמי. לגבי הלינה – יש תחושה של בלבול בסדר המשפחתי. מדוע כל הורה ישן עם ילד במקום זה עם זה ? אולי הילד מרגיש שהוא "גונב" את אבא בלילה מאמא , כמו שהתינוק החדש "גונב" לו את אמא כל הזמן ? בעלך צריך לישון במיטתו ובמקומו לידך. הוא יכול לעזור לבנכם להרדם, אך את הלילה כל אחד ישן במיטתו. ממליצה לכם לשבת יחד ולחשוב על מסגרת של גבולות (מעטים ולא רבים), שיהוו עבורו חוק בעל יעבור. עליכם להיות עקביים בתהליך. אין לומר לילד "לא" כאשר אתם מתכוונים ל"אולי". החוקים יצרו סדר ושגרה בחייו ובחייכם. בהצלחה, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי