גמילה מטיטול

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

16/02/2011 | 11:50 | מאת: גולאברי אורית

ביתי בת שנתיים וחצי, עדיין לא ניגמלה מטיטול עשינו ניסיון לפני מס' חודשים שלא צלח והחזרתי לה את הטיטול(הייתה מיתאפקת 8-9 שעות בגן ומסרבת לעשות באסלה או בסיר פיפי או קקי)באותה תקופה גם נולדה אחות נוספת אז חשבתי שאולי זה גם מקשה עליה, עברו שלושה חודשים והיא עדיין מסרבת לעשות ר באסלה , אציין שהיא מאוד חכמה , איני יודעת כיצד להיתנהג איתה , מקריאה לה ספרים בנושא , קלטות, אשמח לעזרה. דבר נוסף אים אפשר היא מאוד עקשנית ולא מעט פעמים לא מקשיבה למה שאומרים לה ויש לי תחושה שרק כשכועסים עליה היא נירגעת.)לדוגמא:בלילה היא יורדת מהמיטה בזמן ההשכבה אני מבקשת מס' פעמים בתקיפות לא לרדת היא ממשיכה , בוכה ודבר נוסף היא שולטת בהקאות שלה היא בוכה מישתעלת ומקיאה, קורה הרבה.אשמח לעזרה תודה.

אורית שלום רב, בשאלתך יש שני נושאים בעלי חשיבות ומשמעות גדולה – גמילה ושליטה. כאשר גומלים ילד מטיטול, יש לבדוק את רמת בשלותו לעניין. בתך אינה מוכנה עדיין להשתחרר מן הטיטול. גמילתה צריכה להערך בצורה הדרגתית לפי צרכיה. הראי לה את הסיר או את הישבנון בשירותים, ואמרי לה: שמתי לך סיר בשרותים, כשתרגישי שאת מוכנה להתפנות את מוזמנת לקרוא לי לעזור לך. אין צורך לחזור על דברים אלו כל הזמן, אך מידי פעם הזכירי לה על נוכחותם. בנוסף, את יכולה להציע לה קלטת או ספר, ולראות האם היא מעוניינת בהם. אין להכריחה לגשת לשירותים או לראות קלטת בנושא. הדבר יבוא מעצמו, כאשר היא תהיה מוכנה לכך. יש לתת את הדעת להתאפקויות בגן, שעלולות לגרום לעצירות, ולכאבי בטן. הדבר השני הנו שליטה. מדברייך עולה, שיש מאבק על "מי מחליט" בבית. מי קובע על הקקי שלי ? מי קובע על ההקשבה שלי ? מי קובע מתי אלך לישון ? מי קובע אם אצא מהמיטה או לא ? ועוד. במאבקי שליטה ההורה צריך להבהיר לילדו, שאינו נתון עימו במאבק כלשהו. ילדים בגילה של בתך אינם מבינים רק הסברים ובקשות, אלא בשילובם עם מעשים. בערב יש לשמור על שגרת השכבה קבועה ומסודרת. כאשר היא יורדת מן המיטה, יש לקחתה בידיים, להשכיבה שוב במיטה, ולומר לה: עכשיו לילה ועכשיו הולכים לישון. לא מתווכחים ולא כועסים. יש לחזור על דרך זו בעקביות ובשיטתיות שוב ושוב. לגבי ההקאות, גשי תחילה לרופא משפחה או רופא ילדים, והתייעצי עימו על כך. לסיום, יש לקחת בחשבון גורם משמעותי נוסף - הולדת אחותה הקטנה. פתאום יש בבית משהו "יותר קטן", שצריך טיפול ותשומת לב. כדי לאפשר לה לתפוס את מקומה כ"אחות בוגרת", תני לה תפקידים קטנים, לדוגמה: להביא לך טיטול או משחה לתינוקת, ועודדי אותה על מעשייה. כך היא תרגיש "הגדולה" בבית, ותוכל להפרד יותר בקלות מ"הרגלי התינוקות". כל טוב, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי