גיל ההתבגרות וקשייו

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

10/01/2012 | 08:28 | מאת: רונית

שירלי שלום אנו הורים לשניים. הבכור בן 14.5 (הקטנה בת 12) בננו עבר אבחון בקיץ שעבר והתוצאות הראו שהוא זקוק להקלות בתחומים מסויימים. מדובר בילד טוב, לא היפראקטיבי שקצת קשה לו בלימודים. מהקיץ האחרון דאגנו לו לעזרה במקצוע מסויים שאכן רואים את התוצאות. הילד פשוט נוסק. אבל.... זה מתחיל בקימה לבי"הס – אם לא נצעק או נרים אותו מהמיטה, הוא פשוט לא יקום, מתנהל לאיטו ומכניס את כולנו ללחץ כדי שלא יאחר לבי"הס ובד"כ הוא מאחר. בשאר המקצועות אין לו הישגים, הילד לא מקבל עליו שום אחריות, הרבה על המחשב. מבקשים ממנו דברים הרבה מאד פעמים עד שעושה (אם בכלל) . הייתה לנו שיחה עם המחנכת שלו שייעצה לנו לעזוב אותו. אמרה שרואה שהוא ילד מבית טוב עם משפחה חמה ואוהבת ואולי בגלל שהגנו עליו ונתנו לו דברים מבלי שהוא יתאמץ הוא רק עכשיו מתחיל בהתבגרות שלו. אנו חוששים שנראה את עצמנו מחוץ לבית הספר כאשר כל מקום אחר כמובן יהיה ברמה מאד נמוכה המורה שוחחה עם הילד בצורה מאד קשה כדי לנער אותו אך דבר לא עוזר. כל השיחות על העתיד שמחכה לו עם התנהלות כזו פשוט לא עושים לו דבר. מה עוד ניתן לעשות ? תודה על הקשבתך

רונית שלום רב, דאגתכם לבנכם אינה ב??כ?ד?י, ויש צורך להיות שם בעבורו ולא לוותר. בנך אולי משדר לכם מסר של זלזול, של חוסר אכפתיות, של "תעזבו אותי בשקט" (חופרים !!), של "אני לא צריך אתכם" ושל "אני יכול לבד ללא עזרתכם". אלו עלולים ליצור אצלכם התרחקות, ורצון באמת לעזבו, כדי שיתמודד לבד. אולם ובניגוד לכך, הוא אינו רוצה, שתוותרו לא עליו ולא לו. יש לזכור, שהוא עדיין ילד/נער צעיר, שזקוק לתמיכתכם הרבה ולעזרתכם – יש לראותו ב"משקפיים" אלו. התנהגותו הנה שכיחה ונורמטיבית מאוד לגילו. רבים מהם אומרים, שאין להם כוח, שהם עייפים, שנמאס להם מהכל ושיעזבו אותם בשקט. כדי לעודדו ולחזקו, יש לערוך עימו שיחה אישית ונעימה ללא הפרעות וללא נוכחותה של אחותו. בשיחה זו חשוב לשתפו בתחושותיכם, להתייעץ עימו ולחשוב יחד על פתרונות. כלומר, יש להדגיש בפניו שהוא חשוב לכם, שאתם אוהבים אותו, שאתם מאוד דואגים לו, שאתם רוצים שיהיה לו רק טוב, שאתם רוצים לעזור לו ועוד. גם אם דברים אלו נראים לכם כמובן מאליו, יש לומר לו זאת בקול רם. בנוסף, יש לשאול אותו על קשייו, ומה הוא צריך מכם, כדי להקל על עצמו. יש להקשיב לו בנחת וללא ביקורת. יש להעביר לו את המסר, שלעזוב אותו בשקט אינה אופצייה בעבורכם, כי אינכם מוותרים עליו. בשיחה זו חשבו יחד על פתרונות במקומות שקשים לו, כמו: אם יש מקום לחוש הומור, ניתן לדגדג אותו בבוקר או לכוון לו שעון עם מוזיקה שהוא אוהב או להמשיך לתמוך בו בעזרת מורים פרטיים ועוד. בנוסף, יש לעודדו לרוב, ולנסות ללא הרף לחבקו ולנשקו, גם כאשר הוא מביע דחייה – לא להעלב מהתנהגותו, ולזכור שבתוך המתבגר ה"מעצבן" הזה קיים הילד החמוד והמתוק שלכם. שולחת לכם הרבה כוחות וכל טוב, שירלי

12/01/2012 | 07:01 | מאת: רונית

שירלי יקרה תודה רבה אכן כך, בתור אמו למזלי ניחנתי בהרבה מאד חוש הומור וזה באמת מה שעוזר קצת. אני מאד משתדלת, גם כאשר כןעסת, לעשות זאת בטוב טעם. שידרתי לך מסר של ייאוש , אם ניתן לומר , מכיוון שעברנו כבר את השיחות הללו. אני בטוחה שהילד מפנים אך הוא לא משתף אותנו אם היה רוצה עזרה ועם זה קשה לנו מאד. לאחרונה דוקא עוזר לאחותו כאשר פונה אליו לעזרה וזה אכן שיפור משמעותי . מקווים לטוב. סופ"ש מצוין

מנהל פורום ייעוץ חינוכי