הצבת גבולות לפעוט

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

07/11/2011 | 19:43 | מאת: ענת

שלום שירלי יקרה, אני חדשה כאן. כל הזמן אומרים "הוא בודק גבולות" "בדיקת גבולות"... שאלתי היא כייצד מציבים גבולות לפעוט בן כמעט שנתיים (בנושאים שונים כגון: דחיפות ילדים בגינה, השתטחויות בכי וכדומה) תודה מקרב לב ענת

ענת שלום רב, פעוטות בגילו של בנך זקוקים להכוונה ולמודל הורי (שיכול להיות גם המבוגרים בחייו, כמו: סבתא/סבא, דודים, גננת וכו'), כדי לייצר מערך של גבולות וקודי התנהגות חברתיים. אלו יסייעו לו להתמודד היטב בחייו הבוגרים. ילד קטן פועל בדרך כלל מתוך מדחפיו וצרכיו, למשל: ילד לקח לו צעצוע – הוא יכה אותו, יראה את חוסר שביעות רצונו מכך ויתאמץ להחזיר את הצעצוע לחיקו. ישנם כמה סוגים של גבולות, לדוגמא: גבול שמונע פגיעה או סכנת חיים – ריצה לכביש או נגיעה בחשמל. גבול ללימוד קוד חברתי – מכה או נשיכה לחבר. גבול משפחתי – מה מותר ומה אסור במשפחה שלכם. שני הגבולות הראשונים שייכים בדרך כלל לרוב ציבור ההורים. בגבולות המשפחתיים עלייך לברר מה מתאים למשפחתך ומה לא, למשל: האם מותר או אסור לאכול בסלון. האם ניתן או לא ניתן להרדם אצל אמא במיטה וכו'. לדוגמא - לגבי הדחיפות או/ו המכות בגינה הציבורית, שוחחי עם בנך, כאשר הוא רגוע וקשוב לדברייך. אמרי לו, שמהיום אסור לו להכות ילדים בגינה, מכיוון שפעולה זו אינה נעימה ואף מכאיבה. יש לגלות כלפיו אמפטייה, ולהסביר לו שאת מבינה את כעסו או את תסכולו. חשבו יחד כיצד להגיב אחרת, כמו: לבחור לשחק עם ילד אחר, לומר לך מה מפריע לו ועוד. יש להדגיש לפניו, שאם יבחר להכות, תאלצי בצער רב לקחת אותו הביתה, ולא להשאר בגינה. אם הוא בוחר להרביץ, יש לקחת אותו הביתה, ולומר לו שצר לך אך היום אתם הולכים הביתה מכיוון שבחר להרביץ. יש להדגיש בפניו, שאת סומכת עליו שבפעם הבאה יתנהג כראוי. כאשר את מציבה גבול עלייך להיות חד משמעית ברורה, עקבית ומעודדת לרוב בדברים הקטנים, שבהם הוא מתנהג היטב. בהצלחה וברוכה הבאה לפורום, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי