ילד צעקן

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

31/10/2011 | 12:43 | מאת: חנה

שלום. יש לי 3 בנים. הקטן בן 6. מגיב בצעקות ובעצבנות כמעט לכול מילה שנאמרת לו. צועק בכול פעם שמשהו לא מסתדר לו או לא מתאים לו לעשות משהו שאומרים לו. לדוגמא אם רצה להיפגש עם חבר ואותו חבר לא יכול באותו יום- מגיב בצעקות- לא רוצה....רוצה להיפגש איתו היום....וכו'....."גש להתקלח"....-מגיב בעצבנות-לא רוצה עכשיו .....וכך זה מגיע בסוף לצעקות ....האם מה שדרוש מצידנו זה להגיב בתוקפנות ? או שעלינו פשוט להתעלם מהצעקות ולומר לו שאין אנחנו מבינים כאשר הוא צועק ולהמשיך בעינייננו. ניסינו מספר פעמים אך זה לא הלך ומה שקורה כעת שאנחנו הופכים להיות מאד עצבניים בכול פעם כשהוא מרים את הקול ומרימים עליו את הקול בחזרה.....

חנה שלום רב, ילדים מושכים תשומת לב בדרכים שונות. ישנה תשומת לב חיובית על דברים טובים וישנה כזו שלילית על הדברים הלא טובים גם אם זו צעקה או דיבור לא רגוע. לכן שימי לב לדרך שבה אתם מגיבים לו, למשל: כמה יחס הוא מקבל על התנהגות בלתי רצוייה במהלך היום ? שוחחו עימו על התנהגות זו, כאשר הוא רגוע ומקשיב לדבריכם. ניתן לומר לו שאתם לא מצליחים לשמוע כשהוא צועק. אם הוא יבחר לצעוק, רצוי לומר לו ברוגע: כשאתה צועק אני לא שומעת. על משפט זה יש לומר לו שוב ושוב. אין להתכווח עימו ואין להסביר לו באותו הרגע מדוע פעלת כך או אחרת. בעניין המקלחת – כל משפחה מתיחסת קצת אחרת לנושא זה. האם אצלכם בבית ניתן לוותר על המקלחת מידי פעם או שהיא חלק מסדר היום של חוקי הבית ? אם המקלחת אינה חובה, יש לומר לו לפני שעת המקלחת שאתם תזכירו לו רק פעם אחת לגשת להתקלח, אם יבחר לא ללכת, בצער רב הוא ילך לישון מלוכלך וללא ויתורים. אם המקלחת הנה חלק מסדר היום הביתי. יש לומר לו זאת מראש, ולחשוב עימו מה יכול לסייע לו לגשת להתקלח ללא קושי, למשל: אחרי תוכנית טלויזיה שהוא אוהב או שאמא תכוון לו את המים או שהוא יוכל למלא קצת מים באמבטיה או שהוא יבחר את בגדי השינה שלו ועוד. יש להדגיש בפניו שוב ושוב שזו לא בחירתו – הוא חייב להתקלח. הוא יכול לבחור אם ללכת בשמחה או בכעס. יש לשים לב, שכאשר מתנסים בשיטה חדשה יש לעשותה זמן מה עד שתטמע בשגרה ובבית. בנוסף צריך להיות עקביים וחד משמעיים, והכי חשוב, לעודדו לרוב. הקדישו לו תשומת לב חיובית על דברים שהוא עושה בבית ומחוצה לו. תשומת לב חיובית מפחיתה לרוב התנהגות בלתי רצוייה. בהצלחה וכל טוב, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי