ילדות ומיניות איך לחנכן ?

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

19/10/2011 | 11:44 | מאת: מיטל

שלום רב, אני אמא ל-2 בנות בגילאים 3 ו-5 ועשרה חודשים (נמצאת עדיין בגן חובה). אני מתייחסת לבנות באופן חופשי בכל מה שקשור לאיברים אנטימיים ז"א שהן רואות אותי ערומה לפני שאני מתלבשת או שנכנסות אליי למקלחת..הקטנה בת ה-3 לעיתים מתקלחת איתי. הן יודעות שאלו איברים אינטימיים ושאסור לאף אחד לראות אותן ערומות מלבד אמא ואבא. אתמול בעלי נסער מאוד ששמע כי הבנות ראו את אמא שלי (סבתא שלהן ערומה) ושנגעו לה באיברים (חיצונית כמובן) הוא בא אליי בטענות קשות ושזה אסור ושהן יהפכו להיות סוטות.עכשיו בעלי מעביר לאימי מסרים דרך הבנות שהיא הראתה להן את הפות שלה ושזה אסור ואימי מאוד פגועה מכך, אימי נמצאת איתן כל יום 3 שעות אחרי הגן עד שאני חוזרת מהעבודה. שאלתי היא מה באמת הגבולות בעניין הזה מבחינת פתיחות מינית כלפיי הבנות? והאם באמת אסור להן לראות אותה ערומה או להתקלח איתן או לגעת בה חיצונית ? אשמח לתגובה מעמיקה בנושא בברכת חג שמח ותודה מקרב לב :)

מיטל שלום רב, בני אדם מתייחסים בצורה שונה לנושא זה. השוני תלוי בתפיסה תרבותית, חינוכית, אישית, דתית ועוד. ילדים צריכים לחוש בנוח עם גופם, ולא להתבייש בו . יחד עם זאת, חשוב ללמדן לשמור היטב על האינטימיות ועל גופן, שבו אסור לאדם אחר (ילד או מבוגר) לגעת. יש להסביר להן זאת שוב ושוב. ניתן להעזר במשחקי תפקידים של "כאילו", לדוגמא: מה היתן עושות, אם ילד מהגן היה מבקש מכן שתראו לו את איבריכן האינטימיים בתמורה למשחק שלו. שוחחי עימן בפתיחות, ולמדי אותן מה עושים במקרים אלו, למשל: לפנות מיד לגננת או להורים, במטרה שהן תלמדנה לשתף אדם מבוגר, ולא תשמורנה בסוד דברים אלו. ולשאלתך – בנותייך צעירות, ולכן אין פסול בכך שהן רואות אותך ערומה או שאת מתקלחת איתן, בוודאי אם הנך מרגישה טוב עם עצמך ועם גופך. יש להמשיך ולהסביר להן כמו שעשית עד כה על גבולות הגוף, ועל מה שמותר או שאסור. ברגע שהן נעשות עצמאיות במקלחת יש לאפשר להן את הפרטיות שלהן. לגבי הסבתא- בנותיך לא יהפכו ל"לסוטות" מפעם אחת שראו את סבתא ערומה, ולא כל נגיעה הנה פוגעת ומטרידה, נהפוך הוא בגילן של בנותיך המגע החיבוק והנשיקה, משמעותיים וחשובים מאוד. לעומת זאת, מדוע אימך צריכה לחשוף את גופה בפני בנותיך ?, למה הן צריכות לגעת בה, כשהיא במצב כזה ? ומה היתה המטרה ? יש לשים לב היטב לגבול הדק, שבין שגרת החיים בביתך, לבין עזרתה של אימך בטיפול בבנותיך לכמה שעות בודדות בכל יום. לכן, שוחחי עם אימך בפתיחות ובגילוי לב, הסבירי לה את דעתך בעניין, ושמעי מה יש לה לומר על כך. בנוסף, נראה שבן זוגך אינו מסכים עם דרכה של אמך. רצוי שתבררי עימו מה בדיוק מפריע לו, ומדוע הוא נסער מכך. השתדלי לכבד את דעותיו ואת רצונותיו בנושא זה. כמו-כן רצוי לבדוק ולברר עם עצמך ועם זוגך על תפיסה הגוף והמיניות של כל אחד מכם. לאחר מכן מומלץ לבנות יחד מערך של גבולות שיתאים לכם, כדי ליצור הבנה משפחתית ברורה, ולהמנע מבלבול אצל הבנות של מה מותר ושל מה אסור. חג שמח וכל טוב, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי