ילד בן 14 ללא מוטיבציה ללמוד

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

05/02/2011 | 11:59 | מאת: רונית

שלום. בנינו בן 14 לומד בחט"ב ורמת ציוניו ממוצעת. מדובר בילד טוב הן בבית הספר, הן בבית, אהוב על כולם, ילד שקט, אוהב לעזור. מתחילת החטיבה אומרים מוריו שהילד מסוגל ליותר אך לא ממצא את עצמו. רואים שהילד לא מתלהב מללמוד וחוץ מהתעסקות במחשב, מפגש עם חברים - לא מתלהב כמעט מדבר. לאחרונה היו לא מבחנים שלא סיפר לנו עליהם. באחד מימי השבוע החלטנו שאנו יושבים איתו על מקצוע מקצוע ועקב כך ציוניו היו טובים יותר. לשאלתנו אותו אם הוא רואה שהוא מסוגל ומוציא ציונים טובים מדוע הוא לא טורח ללמוד? - אין מענה מה ניתן לעשות? אנו בטוחים שהילד יכול אך לא מעוניין, אין באפשרותינו לשבת איתו יום יום וללמוד, כיצד להכניס בו מוטיבציה ללמוד ?

רונית שלום רב, תארת את בנך כילד טוב, שקט, אהוב, שאוהב לעזור ושנותן לכם לשבת עימו ללמוד... – דברים אלו אינם בכדי בעיני, בעיקר בגיל זה. יש לתת עליהם את הדעת לחיוב הן לילד והן לכם כהוריו. מניסיוני הרב עם בני נוער לא צפיתי בנערים ובנערות, ש"מתלהבים" מלימודיהם ללא ליאות. גם התלמידים המצטיינים שמחו ונהנו כשבוטל שיעור או מבחן, למשל. נראה שבנך אינו רואה את ה"רווח" במאמץ גדול יותר כעת. מכיוון שלא ניתן להכריח או ללמוד במקומו אפשר לשקף לו את המחיר בבחירתו, לדוגמה: חוסר השקעה יכול להוביל לפערים לימודיים – אם לא ישקיע כעת, יכול להיות מצב שלא יתקבל לכיתה, שבה יהיה מעוניין בתיכון. יחד עם זאת, אולי יתחיל להשקיע וללמוד ברצינות בכיתה ט' לקראת המעבר לתיכון, ובכך ימצה את יכולותיו היטב. בנוסף לכך, אם יש לו חברים טובים הוא יכול ליצור "קבוצת למידה" לפני מבחן – להזמין את החברים ללמוד יחד עם חטיפים, עם שתיה, עם קצת צחקוקים ועם למידה משותפת, שבה כל אחד נותן מן הידע שלו – למידה זו הנה טובה ויעילה – גם נפגשים עם החברים וגם לומדים. חשוב מאוד לא להתייאש ממנו ולא להרים ידיים, גם אם נראה, שאינו מעוניין ללמוד, שעסוק במחשב ובחבריו ושמתעלם משאלותיכם. תפקידכם כאן חשוב ומשמעותי. חשוב להציע את עזרתכם, כמו: לשבת עימו מידי פעם ולתכנן יחד את לוח המבחנים, לראות האם הוא זקוק למורה פרטית בעיקר במקצועות הליבה (אנגלית, מתמטיקה ועברית) ולהיות מעורבים בהליך הלמידה שלו בעזרת המחנכת או בעזרת המחשב (אם יש מעקב לימודי במחשב כמו: "משוב"). בהצלחה ובשורות טובות, שירלי

05/02/2011 | 23:14 | מאת: רונית

שירלי תודה על תגובתך המרגיעה. יחד עם זאת אני עדיין בלחץ מהסיבה שזומנו לשיחה עם יועצת בית הספר ומחנכת הכיתה. אני חוששת שיחליטו דברים ושחלון ההזדמנויות יהיה קטן מאד. חשוב לי לציין שלפני מספר שנים עשינו לבננו אבחון (שוב, יותר מהסיבה שאני הייתי בלחץ ושציפיתי מבננו ליותר, "אמא פולניה"). הרופא (רופא ילדים) אמר שמדובר בילד מאד אינטיליגנט ואין לו שום בעיה. האם נראה לך שביה"ס יכול להכריח אותנו לעשות איבחונים וכיו"ב? שוב תודה רבה ושבוע טוב

מנהל פורום ייעוץ חינוכי