מאבקי כוח עם ילדה בת שלוש

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

22/05/2011 | 14:18 | מאת: נטע

שלום רב בתי בת שלוש, לאחרונה אנחנו מגיעים איתה להמון מצבים של מאבקי כוח על נושאים כאלו ואחרים כמו למשל אם היא לא מקבלת מה שהיא רוצה, או שאנחנו מבקשים ממנה לעשות משהו והיא לא מוכנה או שהיא מכאיבה לאחותה הקטנה (בת השנה) ואנחנו מבקשים ממנה להפסיק והיא לא מפסיקה. אנחנו משתדלים להיות סובלניים כלפיה ולהסביר לה כשאפשר, אבל לפעמים זה בלתי נסבל כי היא מתחילה לבכות לצרוח או ליילל על כל דבר ואז אנחנו מגיעים למצב, לצערי, שמרימים עליה קול. יש לציין שהיא ילדה שרוצה לעשות הכל לבד בעצמה (וכמובן שאנחנו מאפשרים לה זאת כשניתן) ונוטה להתעצבן כשמשהו לא מצליח לה ובזמן האחרון אפילו צועקת וזורקת את עצמה. שאלתי היא מה אפשר לעשות ואיך להתנהג איתה כדי להימנע מלהגיע למאבקי כוח? תודה

נטע שלום רב, מאבקי כוח במשפחה הנם מתישים ומעייפים הן להורים והן לילדים. בתך נמצאת כעת בשלב התפתחותי בו היא בודקת את גבולות חייה ואת עצמאותה "בעולם" מול זולתה, למשל: הורים, חברים, גננת ועוד. בדיקה זו מובילה לעיתים ל"מלחמה" ולמאבקי כוח. כדי להמנע ממאבקי כוח יש להבין שני דברים חשובים – שהורים אינם נמצאים במאבק או במלחמה עם ילדיהם, ושבתכם הנה פעוטה קטנטנה, שבודקת גבולות מולכם. קבעי בהתיעצות עם זוגך מהם הגבולות הברורים והחד משמעיים שיש בביתכם, כמו: אסור להרביץ ! ומול אלו היו תקיפים ומובנים, אך השתדלו לא לצעוק ולא לכעוס (תקיפות אדיבה), מכיוון שאלו נתפסים בעיני רוחה של בתכם כחולשה וככלי רגשי מולכם. הודיעו לה מראש מהם הגבולות, ומה יקרה כשתחצה גבול זה, לדוגמה: אצלינו בבית אסור להרביץ ! לא מרביצים לאבא ולאמא ! לא מרביצים לאחות הקטנה ! ולא מרביצים לחברים ! , אם את (בתך) בוחרת להרביץ נאלץ בצער רב לשים אותך בחדר עד שתרגעי, לעזוב את החברים ולחזור הביתה, לא לאפשר לך "לטפל" באחותך ועוד. גם את אלו יש להגביל בזמן – היום לא, ננסה שוב מחר. יש להשתמש במילים כמו: אנו סומכים עלייך או אנו בטוחים שתצליחי להיות טובה וחמודה כמו שאת. כדי שהיא תתפוס את מקומה בבית בתפקיד "האחות הגדולה" יש לתת לה "תפקידים" (התפקיד שלך במשפחה הוא...)מוגדרים מראש, כמו: להביא טיטול ומשחה לאחות הצעירה, לסדר את הצלחות והכוסות מהפלסטיק על השולחן, להכניס את הכפיות למדיח, להיות קוסמת, ובין רגע בלי שאתם תראו פתאום הצעצועים יהיו בתוך הארגז ועוד כיד הדמיון הטובה. עם גבולות ברורים ועם עקביות שלכם יחזור הסדר למשפחתכם במהרה. בנוסף, ישנן בפורום שאלות נוספות שעוסקות בנושא זה, מזמינה אותך לקרוא. בהצלחה, שירלי

23/05/2011 | 09:37 | מאת: נטע

שירלי תודה רבה ומה בכל זאת אם היא לא מוכנה או מגיעים למצב של בכי וצרחות?

30/12/2012 | 11:53 | מאת: אפרת

כאשר מתחילה המהומה שימי אוזניות עם מוסיקה שאת אוהבת.

מנהל פורום ייעוץ חינוכי