אנדרנלין והשפעתו על הדופק

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

05/03/2013 | 19:28 | מאת: חיים

ערב טוב חורש. ברשותך אשאל שאלה נוספת בהקשר לשאלה ששאלתי כאן לפני קצת פחות מחודש.הבנתי דאז תשובתך וברצוני לשאול שאלה קצת מורכבת הייתי מתנסח לטעמי.ידוע שאנדרנלין שמופרש בגוף גורם לעליית הדופק, שיש התרגשות בפעילות אקסטרימית כפי שיש לי, בהחלט מידי פעם. הייתי מבקש לדעת אם יש תשובה בידך כיצד תושפענה פעימות הלב מאנדרנלין אצל מתעמל בעל כושר ביחס למי שאין לו כושר? כוונתי אם אחדד עוד את השאלה , האם האנדרנלין נניח בכמות מסויימת ישפיע פחות על קצב פעימות הלב שלי אם אני בכושר לאומת אם לא הייתי בכושר? האם זה נכון להסיק או אולי לא נכון שככל שיגבר הכושר הגופני בהיבט המערכת הקרדיו וסקולרית האנדרנלין ישפיע פחות על קצב עליית הדופק שלא ממאמץ? תודה על זמנך כתמיד!!

שלום חיים,באופן עקרוני, קצב הלב במנוחה ובמאמץ נשלט על ידי המאזן היחסי בין המערכת הסימפתטית (בהשפעת אדרנלין ונוירואדרנלין)שמעלה את הדופק והמערכת הפרה-סימפתטית שמורידה את קצב הלב באמצעות אצטיל כולין. הקצב הסופי תלוי בדומיננטיות של כל אחת מהמערכות בזמן נתון, כמו בברז מים שטמפ' המים תלויה בעוצמת זרם המים החמים והקרים. בזמן פעילות גופנית יש הטייה לכיוון הזרוע הסימפתטית שמעלה את הדופק ומצב הפוך במנוחה. שיפור בכור הגופני בעיקר מחזק את הזרוע הפרה סימפטטית ולכן קצב הלב יורד במנוחה ובמאמץ. מאידך, ישנם חילוקי דעות לגבי הרגישות של הרצפטורים לאדרנלין וצפיפות שלהם: מחקרים מסויימים מלמדים שישנה אף, עליה ברגישות ובצפיפות של קולטני בטא לאגרנלין, לכן תגובת הלב המאומן עשוייה להיות מהירה יותר, אך בגלל הפעיךות הוגאלית, האפרט הנ"ל עובר מיסוך וקצב הלב דוקא יורד.

07/03/2013 | 19:25 | מאת: חיים

כעת טוב יותר בהרבה, שמעבר לאימון בהיבט כושר -סיבולת לב ריאה יש גם ירידה בפעימות בהקשר להשפעה של האנדרנלין . אני שאלתי זאת היות ובסופ"ש האחרון, שמתי לב שכאשר אני רוכב (על אופנוע השטח) אני לא עובר בדרך כלל את הדופק המותר לי שנקבע לי באימון במכון(כרגע 145). יחד עם זאת, במעבר מכשול שגורם לי נגיד מתיחות ו/או דריכות לקראתו ,ראיתי על שעון הדופק(שנמצא על הכידון) שהפעימות עלו לסביבות 165.זה היה לזמן קצר מאד וירדו דיי מהר לסדר גודל של הטווח בו אני פעיל בדרך כלל ברכיבה. ששאלתי את הפיזיולוג במכון השיקום, לא היתה מובנת לי התשובה ולכן שאלתי אותך.אני מודה לך על התשובה הממצא. סופ"ש נעים, חיים

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ