פיזור חומצות חלב תוך כדי מאמץ

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

31/01/2013 | 22:32 | מאת: רועי

אני רץ חובב עם 6 מרתונים מאחורי. כעת מתאמן למרתון ירושלים באזורים עתירי עליות. לעיתים אני מתפתה לא להאט בעליות, מה שגורם לעליה בדופק ועליה מהירה בחומצות החלב.היו מקרים שהגזמתי ונאלצתי להאט באופן מאוד משמעותי. השאלה: נניח שבריצת מרתון, סביב הק'מ ה 20 הגוף מאט בגלל עליה בחומצות החלב - אם אני מאט משמעותית או אפילו עובר להליכה של 3-4 דקות, האם חומצות החלב יפונו/יתפרקו והשרירים יחזרו להגיב כפי שהיה המצב לפני שעברתי את הסף? תוך כמה זמן חוזרים למצב הקודם? האם זה בכלל הפיך או שבגדול הלך המרתון? תודה רבה רועי

02/02/2013 | 20:20 | מאת: נדב

רועי ברגע שעצימות המאמץ תרד הגוף יוכל להתחיל לפרק את חומצות החלב בחזרה,ותוכל להמשיך. מנוחה אקטיבית כמו שציינתה כגון הליכה יכולה אפילו לתרום יותר לפיזור החומצות במעגל קורי בכבד בחזרה לגלוקוז,לכן מומלץ אחרי ריצה להמשיך ללכת עוד כמה דקות ולא לעצור מיד. בקשר לשאלה שלך האם תוכל להמשיך לרוץ באותה עצימות כמו לפניי כן זה תלוי בהרבה משתנים אחרים,לא רק ברמת חומצת החלב, אלה גם במאגריי האנרגיה,תוצרי פירוק מטבולים של השריר,ועוד הרבה גורמים.

04/02/2013 | 21:39 | מאת: חורש

נכון, באופן עקרוני אם אתה עובר את סף חמצת החלב במעט, הגוף יצבור חומצת חלב, אבל יאפשר לך לחזור לריצה, לאחר האטה של הקצב כאשר הפעולות האינזימתיות של פרוק חומצת החלב יגברו. יחד עם זאת אתה עלול להתאמץ יתר על המידה ולרושש את מאגרי הגליקוגן השרירי ואז זו נקודת אל חזור להמשך הריצה ותצטרך לנוח מספר שעות עד שתוכל לרוץ בצורה יעילה.

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ