גיד שריר בהליכה לעומת ריצה

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

31/12/2016 | 15:52 | מאת: ירון

קראתי רבות בנוגע לריצה ויחידת השריר גיד והאנרגיה האלסטית. אז קראתי שהשרירים אינם נמתחים ומתכווצים אלא די נשארים מקובעים או מה שנקרא LOCOMATION -כדי שהפעולה המטבולית של הגוף תאט ולא תתבזבז הרבה אנרגיה. אז קראתי שהגיד האיכלס הוא זה שנמתח אוגר אנרגיה,ומשתחרר כשהרגל מתרוממת מהריצפה. מה שלא הבנתי:אם הגיד נמתח איך יכול להיות שהשריר לא מתארך או מתכווץ גם כן?הרי פעולה של איבר דורשת פעילות של השריר והגיד הוא תוצר לוואי של זה,אז למה השרירים לא הם האחראיים על אגירה והוצאת אנרגיה אלסטית בריצה אלא הגיד? תודה

באופן מסורתי, התנועה המכנית בזמן ריצה כוללת 4 שלבים, הכוללים הפעלת כוחות אקטיביים שבהם נדרשת הפעלה שרירית תוך התקצרותו (GENERATION) ופסיביים (ABSORPTION). בזמן הפעולה האקטיבית ישנו כווץ שרירי כולל של שרירי השוק, אולם הדבר תלוי גם בסיגנון הריצה. בסיגנון ריצה שבו הנחיתה הי על העקב, יש הפעלה ארקטיבית קונצנטרית משמעותית יותר של שרירי השוק לעומת סגנון ריצה הפוך (HEEL STRIKE) -אז באמת מופעלים יותר כוחות אלסטיים פסיביים על הגיד.

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ