מתלבטת בין טיפולים

דיון מתוך פורום  עבודה סוציאלית

19/03/2006 | 15:22 | מאת: אביטל

שלום, אני נמצאת בטיפול פסיכולוגי כבר יותר מ-5 שנים. אני הולכת פעם בשבוע-שבועיים ובשנה האחרונה אני מרגישה ממש "תקועה". אני מרגישה שאני הולכת לטיפול ומדברת סחורחור, חוזרת על אותם נושאים כל הזמן ולא מצליחה להתקדם. המטפלת מנסה להרגיע אותי שזה קורה וזה חלק מהטיפול, אבל לפעמים נדמה לי שזה נמשך יותר מדי זמן ואולי יש מקום לשינוי. חברה יעצה לי לנסות טיפול בתנועה, אבל אני מתלבטת כי אין לי שום נסיון בריקוד. שאלותי היא - האם הטיפול מתאים גם בלי נסיון קודם בריקוד ואיך זה בעצם מתנהל? תודה רבה, אביטל

21/03/2006 | 10:15 | מאת: ענת יריב

אביטל שלום, בטיפול בתנועה,אין צורך בנסיון מוקדם בריקוד!! יכולת התנועה קיימת בכולנו, בכל גיל ובכל מצב (גם בשינה), גם אצל המוגבלים פיזית או נפשית. הטיפול בתנועה אינו עוסק באסתטיקה של תנועת הגוף, ובמהלך הטיפול כל תנועה היא לגיטימית. שיטת טיפול זו מניחה כי הגוף והנפש נמצאים בקשר הדוק ויש ביניהם השפעה הדדית. לגוף ולתנועתו יש מסר, סיפור רגשי-נפשי שהוא מנסה להעביר, בדיוק כשם שהמילים מנסות לעשות. מאחר והתנועה היא האמצעי הראשוני שלנו לתקשורת ולביטוי רגשות וצרכים,(כך אנו מתקשרים שאנו נולדים...) בטיפול ניתן לה מקום כמו גם למילים. הטיפול בתנועה מאפשר מרחב למטופל לנוע או לרקוד את עצמו, על פי רצונותיו, צרכיו ודימוייו. למטופל ניתנת ההזדמנות להקשיב לעצמו, לגופו, לרגשות, לתחושות ולזיכרונות המתעוררים בו. במהלך הטיפול מתנסה המטופל בחקירה תנועתית המאפשרת לו לגלות ולהתיידד עם הסיפור הפנימי המוצפן בגוף ולהבין את המשמעות המזינה את תנועותיו. למטופל ניתנת הזדמנות להשיג דרכי גישה לרגשות שיש קושי לבטא במילים, ולגלות בעצמו דרכים חדשות להרגיש ולהתמודד עם חרדות וסבל שהוא נושא עימו במהלך חייו. בנוסף לכך, ולא פחות חשוב, הטיפול בתנועה מאפשר לאדם להתייחס גם לנושאים בין-אישיים המעסיקים אותו. המטפל בתנועה מאחד בתוכו השכלה בתחום תנועת הגוף ובתחום הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה. במילים אחרות, הנחות היסוד שבבסיס הטיפול הפסיכולוגי וכללי הפסיכותרפיה, חלים ומתקיימים בטיפול בתנועה. טיפול בתנועה רואה בתנועה אמצעי מרכזי להשגת קשר לחלקיו הלא מודעים של המטופל. במהלך הטיפול, תשומת הלב ממוקדת בגוף בו מתקיימת תנועה. העבודה היצירתית עם תנועת הגוף, פונה לאזורים רגשיים ומשמעותיים, שלעיתים קשה יותר להגיע אליהם באמצעות הדיבור בלבד. היא מאפשרת גישה ישירה לתכנים לא מודעים ולהשגת מודעות, שכן יש הבדל עצום בין לדבר "על" הדברים, לבין לדבר "את" הדברים. גוף האדם אינו יודע "לשקר". הטיפול בתנועה מעניק אפוא אמצעי גישה ישיר יותר לתחום הלא מודע של המטופל. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי טכניקת הטיפול משלבת הן תנועה והן דיבור. השילוב בין תנועה לדיבור נחוץ בכדי להבין ולעבד, ביחד עם המטופל, את הקשר בין החוויות הגופניות מצד אחד, לבין הרגשות, הזיכרונות ודמויות משמעותיות המופנמות בנפשו של המטופל, מצד שני. אני מקווה שזה עונה לך, שיהיה לך בהצלחה, בברכה, ענת

22/03/2006 | 13:21 | מאת: אביטל

ענת שלום, תודה לך על ההסברים. אביטל

מנהל פורום עבודה סוציאלית