מה הנזק לתאי המוח אחרי התקפים והאם ניתן למזער ...

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

02/02/2013 | 14:29 | מאת: boy in the well

או למנוע את הנזק ? ...

06/02/2013 | 17:20 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. אין תשובה חד משמעית. יש מחקרים רבים שמראים שיש פגיעות מוחיות שונות אצל מתמודדים עם סכיזופרניה (ירידה מסויימת בנפח החומר האפור, הפרעות תפקוד באיזורים שונים ועוד). יש מחקרים שמראים שאם מתחילים טיפול תרופתי נוגד פסיכוזה כבר בהתקף הראשון ניתן למזער במעט את הפגיעות הנ"ל. יש גם מחקרים לגבי מתן טיפול עוד לפני פריצת המחלה לאנשים הנמצאים בסיכון, אולם מדובר בגישה שנויה במחלקות שעדיין לא מיושמת (הרי יש בעייתיות אתית בלתת תרופה לאדם שאינו חולה). שורה תחתונה - מירב הידע שיש היום מצביע על כך שהקפדה על טיפול נוגד פסיכוזה מהשלבים הראשונים של ההפרעה והתמדה בכך ממזערת במידה מסויימת את הנזקים. כמו כן טיפולים פסיכולוגים שונים (כגון social skills training ו-cognitive remediation) יכולים לעזור. בברכה, ד"ר אהוד ססר

06/02/2013 | 22:41 | מאת: אחד שחוקר

שלום לד"ר, קודם כל מודה לך בשם הפורום על התמיכה האדירה שאתה מעניק כאן על חשבון זמנך הפרטי. בהחלט דבר מבורך. רציתי רק להעיר את תשומת לבך לאי דיוק קטן בתשובתך הקודמת: אני מצטט: "יש גם מחקרים לגבי מתן טיפול עוד לפני פריצת המחלה לאנשים הנמצאים בסיכון, אולם מדובר בגישה שנויה במחלקות שעדיין לא מיושמת (הרי יש בעייתיות אתית בלתת תרופה לאדם שאינו חולה)." האמת היא שהשיטה דווקא כן מיושמת בכמה מקומות בעולם - עבור מתבגרים צעירים בשלב הנחשד כשלב הפרודרום. חיפוש קטן בגוגל אחר "PIER program" שהתחילה בפורטלנד על ידי ד"ר McFarlane, שהתרחבה למדינות רבות בארה"ב ומחוצה לה. ישנן תכניות נוספות במקומות שונים בעולם , כגון : "PACE", "PRIME" , "OPUS" ועוד. בתוכנית PIER , שאני מכיר (שאין לה יישום בארץ עד כמה שידוע לי) , נותנים מינון נמוך של תרופות אנטי פסיכוטיות למטופלים, בנוסף לטיפול קוגנטיבי-התנהגותי ועוד. ולפחות לפי התוצאות שהם מציגים,התוצאות מרשימות. ברור שיש בעייה אתית עם מתן תרופות למי שעוד לא חולה, אך לדבריהם הדבר עדיף על האפשרות השנייה בה המטופל ידרדר להתקף פסיכוטי. אין תשובה חד משמעית , וכל אחד עושה את השיקול שלו. לדעתי, הגופים השונים בארץ כמו גם הגוף בו אתה עובד (בית חולים שער מנשה) צריכים לקחת אחריות על נושא זה לחקור אותו לעומק ומה שלא פחות חשוב - גם ליישם את תוצאות המחקרים בתחום המניעה, ולהציע אותם לציבור הרחב. האפשרות של מניעת התפרצות מחלת נפש חמורה כמו סכיזופרניה חייבת להיחקר וגם להיות מיושמת במקומות שונים בארץ. זה בנפשנו (תרתי משמע). אודה להתייחסותך, תודה. אחד שחוקר.

מנהל פורום סכיזופרניה