סכיזופרניה וסמים

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

08/08/2012 | 17:10 | מאת: עמית א

שלום, אחי בן 29 חולה כבר כ6 שנים, ומאובחן כבר כשנתיים-3 כחולה סכיזופרניה. הוא מעשן גראס כפעם עד פעמיים ביום ולפני חצי שנה צרך למשך כחודש סמים כבדים יותר ("לבן"?).הוא הפסיק מכיוון ש"נתקע" בלי כסף. בכל אופן, מאחר שאימי כעת בבית בהשגחה מלאה עליו נראה כי הוא חזר השבוע לשימוש. להערכתנו זה כי הורידו לו את המינון לפני כחודש וכעת החל השינוי בו. מכיוון שהוא מקבל קצבה בכל חודש מביטוח לאומי הוא משתמש בקיצבה זו לצרכים אלו בלבד (לא לסגריות שלו- אמא קונה..) ולא רק זה, הוא גם לוקח הלוואות מהבנק ובכל פעם מגדיל שוב ושוב. חשבנו להכניס אותו בכפיה לגמילה אך הוא עקשן מאוד, בעל נטיה להתווכח תמיד, לא מקשיב לאף אחד ולא להגיון ובקושי אפשר להתמודד מולו. הוצע לו לעבור להוסטל אך עם זאת הובהר לו על ידינו כי הוא לא יכול לצרוך סמים, כלשהם, במסגרת שכזו ולכן הוא נסוג מהמעבר. שאלותיי הן- כיצד ניתן להתמודד עם הצריכה הזו? האם עלינו להתערב בחשבון בנק שלו, הרי זה יגזול ממנו את העצמאות המינימלית. האם לאשפז בגמילה? מה עלול לקרות כתוצאה משימוש כזה או אחר בסמים? איך ניתן להשפיע ולדבר להגיון שלו מבלי שיראה בנו כאוייבים? הוצע לו גם חונך אך הוא סרב... אודה למענך. תודה

09/08/2012 | 14:10 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. שימוש בסמים (גם "קלים") אצל מתמודדים עם סכיזופרניה יכול לגרום להחרפה פסיכוטית, דכאון, חרדה ועוד. כמו כן יש לכך השפעה מזיקה מאד על יכולות שיקום (כגון תעסוקה, דיור עצמאי וכד'). מכאן שברור שיש להמליץ על גמילה. יש מסגרות גמילה שונות - מחלקות לתחלואה כפולה, קהילות טיפוליות, מוסדות פרטיים ועוד. לכולם צריך דבר אחד - רצון להיגמל. אי אפשר להכריח אדם לעבור גמילה במידה ואינו רוצה בכך. לגבי מקורות הכסף שלו - כל עוד אין לו אפוטרופוס - מותר לו להשתמש בכספו כראות עיניו. יחד עם זאת ברור שלא מומלץ לממן לו שימוש בסמים בכספים מעבר לקצבה החודשית שלו. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה