שאלה לגבי דם טבורי

דיון מתוך פורום  דם טבורי

18/09/2010 | 12:36 | מאת: מתלבטת

שלום רב, בעלי ואני מתלבטים לגבי שמירת דם טבורי. להלן כמה שאלות: במידה הואחסון לא בוצע כהלכה בגלל רשלנות של הבנק הפרטי , האם יש סיכוי שהדגימה "תתבזבז" ולא תהיה אפקטיבית אם יהיה בה צורך? אם כך, מי אחראי לנושא זה? אני מתכוונת - אם שילמנו על אחסון שלבסוף לא בוצע כהלכה בגלל אי הקפדה של החברה הפרטית, האם אני אהיה מחוייבת בתשלום? בנוסף, האם מנסיונך ידוע לך על מקרים כאלו? עד כמה הם שכיחים? שאלה נוספת - האם יכולה להיות סיטואציה בה נאסף דם טבורי מיד לאחר הלידה לצורך שימור תאי גדע - אך מסיבה כלשהי תאי הגזע לא היו בסוף ברי שימוש ואפקטיבים לטיפול בילד חולה? אני מתכוונת לא בגלל שתאי הגזע לא התאימו לטיפול במחלה אלא דווקא כי משהו בתהליך האיסוף של הדם לאחר הלידה לא היה תקין ולכן תאי הגזע לבסוף לא היו אפקטיביים לשימוש? האם ידוע לך על מקרים שכיחים כאלו? אודה על תשובותיך, יום טוב.

19/09/2010 | 00:13 | מאת: ד"ר אריה (יוקי) גניגר

למתלבטת שלום ושנה טובה, שימור דם טבורי נעשה בנוהלי עבודה מסודרים. המנה נאספת בחדר לידה ומועברת לבנק הדם שם מבוצע הליך עיבוד ושימור עד להקפאה. ההורים מקבלים לאחר סיום הליך השימור הודעה על תקינות המנה. מנה תקינה היא מנה אפקטיבית אך יחד עם זאת חשוב לציין שלפני השתלה תבוצע בדיקה חוזרת למנה על מנת לוודא התאמה נכונה וכן שהמנה "עדיין" תקינה לצורך השתלה זו. עוד חשוב לציין כי החברה (טבורית במקרה זה) אינה גובה כסף בכל אותם מקרים שהמנה לא הוקפאה מכל סיבה שהיא. במרבית המקרים שלא בוצעה הקפאה נבע הדבר מגודל המנה (קטנה מתחת לסטנדרד) או ממצאים בתוך המנה כגון נגיפי איידס, אשר פסלו את המנה לכל שימוש עתידי ולכן לא היה מקום להקפיאה. השאלה השניה בעצם חוזרת על הראשונה. לא ידוע לי על מקרים שלא היה שימוש במנה בשל תקלה באיסוף. אם היתה תקלה באיסוף, וזה בהחלט יכול לקרות אך לשמחתי לעיתים נדירות, אזי לא היה שימור. אשמח לענות על שאלות נוספות. שנה טובה, ד"ר גניגר

20/09/2010 | 12:43 | מאת: ביולוגית

לא תמיד יש תאי דם טבורי מספיקים כלומר תאי גזע שאפשר לעשות איתם משהו...

20/09/2010 | 13:03 | מאת: ד"ר אריה (יוקי) גניגר

למתלבטת שלום, כמות תאי הגזע הנדרשת משתנה מטיפול לטיפול. בטיפולים העיקריים המבוצעים היום בתחום המחלות הסרטניות, כגון תחליפי השתלות מח עצם מומלץ להשתמש ב-30 מיליון תאים לק"ג (ע"פ משקל גופו של החולה). יחד עם זאת בשנים האחרונות בוצעו, במסגרת ניסוים קליניים, כ- 200 טיפולים בשיתוק מוחין. כמות התאים שהשתמשו בהם היתה נמוכה עד כ- 150 מיליון תאים לטיפול. הבנקים הציבוריים מגדירים 900 מיליון תאים כמינימום לגודל המנה שתשמר אך מנות "יעודיות", לבני משפחה כדוגמא, יכולות להיות קטנות יותר. על בסיס זה מקובל בבנקים המשפחתיים לשמור מנות של 400 מיליון תאים ואף פחות מזה בהסכמת המשפחה. ההתפתחות המדעית, סביר להניח, שתלמד אותנו כיצד אפשר להשתמש בפחות או להגדיל את הכמות ולהגיע לגודל המנה הנדרשת. אשמח לענות לשאלות נוספות, בברכה, ד"ר גניגר

מנהל פורום דם טבורי