שאלה לאורולוג או לבעל נסיון

דיון מתוך פורום  ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת

08/07/2012 | 11:16 | מאת: ראובן, חדרה

האם אפשר לקבוע את גודל הערמונית, בלי בדיקת האצבע... אלא באולטרסאונד/הדמייה וכדומה, כדי לדעת אם הגיע זמן לנתח?

ראובן שלום רב, לא גודלה של הערמונית יקבע אם אתה צריך ניתוח להסרתה. זה נכון שבעזרת בדיקת אולטראסאונד ניתן להעריך את נפחה של הערמונית אך שוב- זה לא מה שיקבע את הצורך בניתוח. לגודלה של הערמונית גם אין קשר לדרגת תסמיני הפרעה בהשתנה. כלומר, יכול להיות גבר שיש לו ערמונית קטנה מאוד אך סובל מהפרעות משמעותיות במתן השתן, שלא מגיב לתרופות ולכן זקוק לניתוח, ולעומתו- גבר אחר עם ערמונית גדולה יחסית בנפחה, שכלל לא מוטרד מכך ומטיל שתן ללא הפרעה כלל. ולכן- ההמלצה היא לבוא להבדק אצל אורולוג גם כדי לדווח אם יש בעיה במתן השתן ולקבל עליה טיפול, וגם לעבור בדיקה גופנית (בדיקת אצבע) לא רק לצורך הערכת הגודל של הערמונית, אלא גם הערכת המרקם ששלה- כדי לשלול במישוש הימצאות חלילה של מוקד החשוד כסרטני. בוושאי ובוודאי שבדיקה זו חשובה בגבררים שיש להם קרובי משפחה מדרגה ראשונה כמו אח או אבא שחלו בסרטן ערמונית, שכן הם בקבוצת סיכון. אם יש הפרעות השתנה מציקות, שניסית לטפל בהן בתרופות והתרופות לא הועילו, או שהיו לך תופעות לוואי משמעותיות מהתרופות- אזי ניתן לשקול ניתוח להסרת הערמונית. כאן לגודל הערמונית יהיה חשיבות בקביעת הגישה הניתוחית: ערמונית גדולה בנפחה מומלץ להוציא בניתוח פתוח דרך הבטן, ואילו ערמונית קטנה בנפחה ניתן להוציא ללא פתיחת הבטן, דרך השופכה.

מנהל פורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת