זיפרקסה

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

19/05/2007 | 13:00 | מאת: אורית

שלום לד"ר הירש, אני נוטלת זיפרקסה מזה מספר שנים. בהתחלה במינון של 20 מ"ג וכעת 10 מ"ג. תופעות הלוואי השכיחות של הזיפרקסה היא בעית ההשמנה והבעיה השניה היא אי-שקט. מעין חוסר מנוחה. קשה לי לשבת במקום אחד. ניסיתי ארטאן ודקינט אבל הם גרמו לי לתופעות לוואי. ניסתי גם את מרבית הכדורים נגד סכיזופרניה סוליאן, לפונקס, סרווקול, רספרידל אבל הם לא התאימו לי. האם יש כדור נגד אי שקט חוץ מדרלין או כדור אחר נגד סכיזופרניה? האם כדאי לעבור לרפואה אלטרנטיבית כמו הומאופתיה? בתודה, אורית

19/05/2007 | 19:19 | מאת: דור

לאורית שלום, מדובר באקטיזיה. שיפור באקטיזיה ניתן לקבל על ידי החלפה או עלית מינון הנוירולפטיקה, כמו כן שילוב בין הנוירולפטיקה עם טיפול אנטיכולינרגי (ARTANE), בנזודיאזפינים (CLONEX, VALIUM), טיפול דופמינרגי (אגוניסטים לדופאמין כמו REQUIP,CABASER), טיפול בנוגדי סרוטונין במינון נמוך ( MIANSERIN, MIRTAZAPINE), דרלין , מינון גבוה של ויטמין B6 עד 600 מ"ג ליום), עם כי אין תרופה שפותרת את הבעיה לחלוטין. אקטיזיה הנה תופעה פסיכומוטורית מלוות באי יכולת לשבת הרבה זמן במקום וצורך לזוז, תופעה שמזכירה את ההיפרקטיביות אצל ילדים עם ADHD, כאשר המנגנון הנו דופמינרגי וסרוטונינרגי כמו ברוב הפרעות בתנועה. כל חומר שחוסם את פעילות הדופאמין כמו נוירולפטיקה או חומר בשם TETRABENAZINE, או מרגיע את החרדה ואת הפעילות השרירית (אנטגוניסטים לסרוטונין, בנזודיאזפינים, דרלין) יכול לעזור לזמן מה, אך התופעה לא תחלוף עקב דיסרגולציה הנגרמת בתפקוד הקולטנים לדופאמין בזמן מתן נוירולפטיקה. בברכה, דור.

21/05/2007 | 23:29 | מאת:

לאורית תודה לדור על התשובה המלומדה. באופן מעשי אין כנראה תרופה מהדור החדש שלא ניסית, לעתים רחוקות כאשר אין ברירה (יתכן שכמו במקרה שלך) אני ממליץ גם על שילוב של תרופות. אפשר לרדת במינון של הרספרידל אם מוסיפים תרופה אחרת במינון נמוך יחסית מאלו שציינת וניסית אותן בעבר. חג שמח דר' גיורא הידש