חרדה ? אגורפוביה ?

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

16/04/2007 | 19:50 | מאת: משה

שלום אני משה ואני בן 35 לפני מספר שנים התחילו לי לפתע ללא שום סימנים מקדימים הפרעות חרדה שונות שגרמו וגורמות לי לעיתים לפחדים וחששות מפני מצבים מגוונים החל מישיבה בהרצאות/נסיעה באוטובוס/רכבת/טיסות וכדומה, נראה לי שהמכנה המשותף זה "חרדה מחרדות" כלומר חרדה שמא יבואו חרדות במקום מסויים כמו למשל הרצאה ויהיה לי קשה לברוח משם ... ניסיתי "לעבוד על עצמי" למד ולהחסף לגורמים מפחידים וכיום ב 99% מהפעמים אני מתגבר על החרדה ברכבת או רכב עוד לפני שזה קורה. אם כי אני משתמש באמצעים כמו בקבוק מים כדי להפחית את הסימנים של החרדה כגון גרון יבש וכד' האם זו אגורפוביה ? האם הטיפול הוא פסיכותרפי או תרופתי או משולב? האם אפשר להפטר מזה לגמרי ? למה זה בכלל מתחיל ? יש לציין שממש לא זכור לי שהיה לי משהו כזה בגילאי 20+

17/04/2007 | 05:41 | מאת: גלעד

משה שלום ! קראתי בעיון רב את הודעתך ולאור מידע מצומצם ונתונים מועטים קשה להשיב לשאלתך אולם יחד עם זאת אשתדל לסייע ולכוון אותך בנדון. ראשית, יש לברר לעומק את חוויותיך בכדי להתחקות אחר מקורם: כמה שנים הינך סובל מהבעיה ? מה הגורם/אירוע שקדם להופעה ראשונית ? מה מפחיד אותך בסיטואציות השונות ? היכן מתקיימות ? וכו'... מדוע ??? היות ולפי התיאור שלך ייתכן ומדובר בחרדה וייתכן שלא. אם אכן מדובר בחרדה, ייתכן ומדובר בחרדה או אולי בפאניקה או בפוביה/אגורפוביה. ואסביר כעת מדוע ואעשה מעט סדר בעניין. נניח לצורך העניין שאכן מדובר בתגובה נפשית, כלומר חרדה. מה יוצר את החרדה - האם החשש מאנשים ? ממקומות פתוחים ? סגורים ? ממצבי תנועה/נסיעה ? באילו סיטואציות חווית התקף כזה - באוטובוסים ? מוניות ? הרצאות ? קניונים ? קופ"ח ? על שאלה זו לדוגמה יש להתבונן בדברים היטב היות ותשובותיך יסייעו לאבחן את הבעיה ומקורה. אגורפוביה הינה פחד ממקומות פתוחים כולל היבטים הקשורים אליהם (ויש הסבורים שזה פחד להיות לבד במקומות פתוחים) כלומר, נוכחות של קהל רב וקושי בהימלטות, פחד מעזיבת הבית, פחד להיכנס לתוך קהל ולמקומות ציבוריים, או מנסיעה לבד בכלי תחבורה ציבוריים כשהפחד סביב להישאר לבד במקום פתוח הומה אדם ולא (!) סביב תנועה ונסיעה (כשלעצמן) ויש הבדל מהותי בינהם ! מה גורם להתקף בהרצאות ובעת נסיעה - ? האם החשש להישאר לבד ? ממקומות פתוחים ? להיות בתוך קהל ? ולאחר שתשיב לשאלות אלו השאלה הבאה היא היכן מתרחש התקף ? באילו סיטואציות ? האם רק כאשר הינך בהרצאות ובנסיעה או במקומות נוספים ? בכדי לסבול מאגורפוביה לא מספיק שהדבר תוקף אותך רק בסיטואציות ספציפיות כמו הרצאות ונסיעה. הדבר צריך לקבל ביטוי גם במקומות נוספים כשהעניין סביב מקומות פתוחים כמו התקף בקניון, כשאני יוצא מהבית לזרוק זבל, כשאני יוצא מהבית בכלל, כשאני סביב אנשים, בציבור וכו'.... אם התשובה לשאלה זו חיובית גם כן- אז אפשר לחשוב על אגורפוביה. לא קודם לכן. אם התשובה שלילית צריך להתבונן היטב ולאתר את הגורמים להתקף. ייתכן ולא מדובר באגורפוביה אלא בפחד מדבר אחר שנוכח בסיטואציות הללו (דוגמה ((אידיוטית)): פחד מכיסאות) ואז צריך לברר מה מפחיד בו בדיוק היות וייתכן שהינך מסיק ומקשר את האירועים לא נכון וחושב שאגורפוביה היא הבעיה. במקרה בדוגמה הזו מדובר בחרדה אחרת וליתר דיוק הפרעה פובית עם הפרעת אימה. אם נרחיק לכת אולי מדובר אפילו בתגובת פאניקה למצבי דחק כלומר, התקף המופיע כאשר יש בשטח תנאים מסוימים (לאור חווייה טראומטית בעבר). ייתכן... אפילו.... ש"שיכללת" את עצמך ו"התקדמת" לצורכי הסתגלות, ופיתחת "אגורפוביה" כצורה של הימנעות ממשהו מסויים ומתברר שיש לטפל בכלל בעניין אחר. למשל: ייתכן ואדם X יוצא מביתו, וכל פעם שיוצא נתקף פאניקה. אם אינו אגורפוב ייתכן ויפתח אגורפוביה וימנע לצאת מהבית היות והוא חושש לחוות התקף ! כשמקור הבעיה בכלל כי הוא פוחד מהמראה של חניית ביתו (דוגמה אידיוטית) ! כמו כן יש לברר האם הדבר מתבטא בנסיעה כשלעצמה בעת שהינך נמצא בתנועה. אם כן ייתכן והבעיה איננה נפשית והינך סובל מורטיגו/סחרחורת וזו בעיה פיזיולוגית שבהתקף ייתכן מאוד ותחוש פאניקה אולם הפאניקה הינה מצב תגובתי בלבד ולא הגורם לבעיה. במקרה זו עלייך לפנות לנירולוג ולרופא אף אוזן גרון. הבעיה אגב יכולה להתפתח בכל גיל ומסיבות שונות. אני ממליץ אם אינך מסוגל להשיב לשאלותיי להכין יומן ולנהל מעקב מפורט בעניין תוך רישום התחושה הרגשית לפני התקף, במהלכו ולאחריו, תגובות ותחושות פיזיולוגיות, תיאור הסיטואציה שבו חווית התקף, הזמן בו התקיים, מחשבותיך בעת התקף, לאחריו, וכו'.... הדבר יספק לך תשובות, ויעזור בעבודת התבוננות לתוך עצמך באשר לגורם הנפשי וסביב האובייקט המפחיד. בהמשך תמיד תוכל לפנות לטיפול פסיכולוגי התנהגותי-קוגניטיבי קצר מועד, וליטול תרופות במידת הצורך. לפני טיפול תרופתי תכין קודם כל יומן ועשה שיעורי בית (!!!!!) אתה לא רוצה להוציא כספים מיותרים לחינם ולגלות בעתיד שקיבלת טיפול ללא צורך או טיפול לבעיה אחרת.התרופות עשוייות לטשטש את התמונה ואת תחושותיך וכל ניתוח מעמיק שתבצע לאתר את הבעיה ולטפל בה יהיה לחינם ותיאלץ להתחיל מהתחלה את התהליך וחבל. בקיצור, מקווה שהייתי לעזר והשבתי לשאלותיך. רוב בריאות בכבוד רב, גלעד עו"ס

18/04/2007 | 23:11 | מאת:

למשה תודה לגלעד, כנראה שמדובר בחרדה ואין לכך משמעות האם מדובר על אגורפוביה שגם היא סוג של חרדה. חרדה מפני חרדה היא תופעה מוכרת ונקראת - חרדת ציפיה, כלומר חרדים כאשר מצפים שהחרדה תבוא. הטיפול הנפשי הוא כמובן תרופות ופסיכותרפיה כפי שנכתב. בהחלט אדם מודע שנעזר בפסיכותרפיה ובתמיכה הנפשית עשוי להעזר ואף להבריא לחלוטין מהחרדות. כל טוב דר' גיורא הידש