דכאון בקשיש

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

13/04/2007 | 18:34 | מאת: yan

שלום, אני רופא משפחה ורציתי להתיעץ... יש לי חולה בן 78 , צלול ומתפקד שחלה בדלקת ראות לא קשה ומאז החלה ירידה דרמטית במצב רוח, הוא קיבל טיפול אנטיביוטי אך נכון להיום עדיין משתעל (עבר בירור גופני של השעול באשפוז -ללא מציאת בעיה ) ומצב רוחו עדיין ירוד מאוד , יש הרבה קוים של יאוש , חוסר אנרגיה ועצבנות , חולשה ניכרת. לפעמים אפילו בלבול קל . שאלתי- האם יתכן שמדובר בדכאון ? מה שמפריע לי זה ההתחלה מהירה דרסטית מדי של הירידה במצב רוח , הרי דכאון בד''כ מתחיל בהדרגה כל שהי . האם באנשים מבוגרים תתכן התחלה כזאת של דכאון עם טריגר של מחלה גופנית? האם יתכן שכך מתחילה דמנציה קלה? אחרי כמה זמן של מצב זה ללא שינוי (נכון להיום כבר שבועיים) ניתן להתחיל טיפול תרופתי או שכדאי קודם ש''יגמור'' עם השעול ? תודה רבה

13/04/2007 | 19:49 | מאת: מירי 2

שלום לך yan, ודאי הפנית את השאלה לד"ר הידש, אך חשתי רצון גם אני להתייחס, כאחת האדם וכאדם מרגיש וחושב. אם כך- די ברור לי שדלקת ריאות (שכשלעצמה מחלישה מאד את הגוף) בתוספת שיעול טורדני שואב אנרגיה+ אנטיביוטיקה- יכולים יחדיו להוות קרקע מצויינת לירידה דרסטית במצב ברוח. תוסיף על כך עוד גורמים שאולי אינך מודע להם והרי לך התמונה כולה. יפה בעיני שכרופא אתה בוחר להיוועץ ועוד בפורום הזה, כל הכבוד. כאחת שמכירה היטב דיכאון מהו, הייתי אומרת- חכה עם התרופות, כפי שאמרת- תן לשיעול לעבור ולהרגשה הגופנית להשתפר. מקווה שנתתי עוד זוית ראיה לאו דווקא מקצועית. כל טוב, מירי.

15/04/2007 | 01:16 | מאת: דור

שלום רב איפוא למדת רפואה? המלצתי- לבדוק אם אין אינטראקציה שלילית בין התרופות שהוא מקבל, לבדוק ערכים של B12 ובלוטת התריס, לבחון באופן ראשני תפקוד קוגנטיבי (בעזרת שאלון מובנה). כעיקרון, ניתן להתחיל בטיפול אנטידכאוני באופן מיידי. אין קשר לאנטיביוטיקה. אם אתה מסתבך- הפנה אותו לפסיכיאטר, או שתתקשר בעצמך לפסיכיאטר במרפאה הפסיכיאטרית המחוזית לצורך ייעוץ. בברכה

15/04/2007 | 01:40 | מאת:

ליאן תודה למשיבים וכמובן שאני חושב שערכת בירור גופני מלא. השיעול עלול להיות תופעה גם של ריפלקס מהקיבה שהיא תופעה שכיחה בגיל המבוגר. הדבר הסביר ביותר הוא שנגרמה ירידה בתפקוד המוחי על רקע דלקת הריאות/יתכן ירידה קלה בהספקת החמצן למוח/או התרופות כמו אנטיביוטיקה שקיבל. כידוע הרזרבות בגיל המבוגר קטנות יותר והם מגיבים בשינויים נפשיים בכל מקרה של ירידה גופנית. לא הייתי ממהר לאבחנה של דמנציה למרות מה שכתבתי, סביר שמדובר במצב דיכאוני אשר הוא גם נפשי אבל הגורם עלול להיות גם גופני. בגיל הזה מומלץ להתחיל עם נוגדי דיכאון אבל עם נוגדי חומצה כמו גסטרו או לוסק. שבוע טוב דר' גיורא הידש