הקשר בין דיאטה ודיכאון

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

11/03/2007 | 20:35 | מאת: מלאה

שלום רב, בעבר עשיתי דיאטה ובה ירדתי 20 ק"ג. שלאחר שנתיים עליתי אותם ועוד קצת...בדיאטה אכלתי מעט פחמימות ובדיעבד זה היה בעוכרי כי התחלתי לסבול מהתקפי חרדה ודיכאון. התקפי חרדה היו לי בעבר אך דיכאון לא. הדיכאון החל בעיצומה של הדיאטה. הלכתי לפסיכיאטר ולפסיכולוג והללו נברו בעבר שלי כילדה. יכול להיות שזה גם הוביל לכל ה"מתכון" הזה אבל אף אחד לא עלה על העניין של חוסר בפחמימות. רק לאחר קריאתי חומר בעניין הסתבר שגם הדיאטה עשתה לי נזק. אז לקחתי סרוקסט, השמנתי....שוב. והיום אחרי שלוש שנים של סרוקסט אני חייבת לעשות דיאטה. אני כרגע אצל דיאטיקנית בקופת חולים וגם היא כנראה לא מודעת לנזק שיכול לעשות מחסור בפחמימות. כעת אני יותר חכמה ושמה לב למה שאני עושה בדיאטה. וששמעתי אותה אומרת לקבוצת התמיכה בדיאטה " לא יקרה כלום אם כמה פעמים בשבוע לא תאכלו בצהרים פחמימות ורק חלבון וסלט" זה עשה לי לא טוב. מיד בסיום ניגשתי אליה ואמרתי לה שבעברי כך עשיתי פשוט בצהרים הורדתי את הפחמימות....והנה לבסוף זה פגע בי. אז היא די נבהלה ואמרה לי אז אל תורידי....ואם את חושבת שאת צריכה קצת יותר פחמימות אז תוסיפי...ואז אני שואלת מה נכון לעשות? אם הדיאטיקנית בעצמה לא בדיוק יודעת....האם לרזות זה מה שחשוב? מה עם הנזק הנפשי לעומת הבריאותי או האסטטי?

12/03/2007 | 23:24 | מאת: מירי 2

שלום לך, היום מודעים יותר לקשר שבין תזונה למצב רוח. לתזונה אכן יש השפעה על מצב הרוח, ותזונה מאוזנת תשפיע לטובה על מצב הרוח. כמה דברים שכבר ידועים- פחמימות תורמות למצב הרוח, פסטה למשל אבל לא רק. עדיף פחמימות עשירות (קמח מלא, דגנים, שיפון, אורז מלא). סוכרים ובכלל מתוקים- אכילה מרובה מעלה את רמת הסוכר ומרימה את מצב הרוח, אך תנודות חריפות ברמות הסוכר מזיקות למצב הרוח וגורמות לחוסר איזון. מתוקים בהפרזה מזיקים לבריאות. ויטמין B12 חיוני למערכת העצבים וחוסר בו עלול לגרום בין היתר לדכאון/חרדה. כמובן שאלו רק דוגמאות. תראי- הדברים מורכבים. אנשים הסובלים מעודף משקל מוצאים באוכל פיצוי ונחמה- בדיאטה הם בעצם מונעים מעצמם הרבה פיצויים להם היו רגילים ודבר זה כשלעצמו עשוי לגרום לתחושת דיכאון. לכן איזון פירושו גם הלגיטימציה לחטוא מדי פעם. פחמימות יכולות להיות חלק מתזונה נכונה- אני אישית כשהתחלתי דיאטה מאוזנת תמיד אכלתי יותר פחמימות ממה שאמרה לי הדיאטנית כי הרגשתי צורך בהם, ורזיתי. צריך להקשיב לצורך ולא להתענות. לשאלתך- חשוב לרדת במשקל זה נותן חיוניות והרגשה טובה, זה לא בא בסתירה. היי טובה אל עצמך, וקשובה לעצמך גם בדיאטה. והכי חשוב -שלבי פעילות גופנית ותראי איך זה יתמוך בך נפשית, ויתן לך הרגשה טובה בתוך גופך. פעילות גופנית ידועה כמשפרת מצב רוח בצורה ניכרת!!!!! הפכי זאת לחלק משגרת יומך... תרגישי טוב, מירי

14/03/2007 | 00:31 | מאת:

שלום, תודה למירי ואני מצטרף לדבריה, בכל אופן גם דיאטה צריכה להיות מאוזנת. כל טוב דר' גיורא הידש