חוות דעת

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

11/01/2007 | 11:53 | מאת: קורן

שלום, אני סובל מרעד בלתי רצוני בראש כחצי שנה. הרעד מופיע באופן רנדומלי לפעמים מספר פעמים ביום ולפעמים כלל לא, בד"כ הדבר מתרחש בנסיבות חברתיות, בנוכחות אחרים או מחוץ לבית, הרעד מופיע כשתי שניות. הראש זז מצד לצד במהירות ונראה כמו רעד רצוני מקור. פעלתי לפי מרשם רופא ולקחתי בתקופה זו כדורי פרפנאזין ו-Sodium Valproate לפני לקיחת התרופות לא הופיע רעד כזה, האם יכול להיות שהן גרמו לו והוא ישאר בגללן ? כנראה לא מדובר על בעיה פירכוסית. האם מדובר על Tardive Dyskinesia ? האם לדעתך יש צורך בבדיקות? האם יש סיכוי שהרעד יחלוף והאם יש תרופה לכך – כזו שאינה יכולה לגרום לתנועות בלתי רצוניות ? קיבלתי הצעה לבדוק הזרקת בוטולינים - מה זה בדיוק? האם יתכן שהרעד הינו בלתי הפיך בשל התרופה ? במידה ואני מפסיק את לקיחת התרופות, כמה זמן אמור לחלוף עד שהן מפסיקות להשפיע, ושתופעות הלוואי שנגרמו בגללן יעלמו ?

11/01/2007 | 15:16 | מאת: דור

שלום רב השאלה שייכת לנוירולוגיה ולא לפסיכיאטריה אך אם שאלת ננסה להשיב לך כאן כמיטב יכולתנו. פרפנן היא תרופה נגד פסיכוזה או סכיזופרניה שבשימוש ממושך (ולפעמים גם קצר) יכולה לגרום לסינדרום של תנועות לא רצוניות שנקרא TARDIVE SYNDROME או TARDIVE DYSKINESIA. מעריכים ש-20% מהמטופלים בתרופות אנטיפסיכוטיות ילקו בסינדרום בשלב מאוחר של הטיפול, או בשלב כלשהו אחרי שהפסיקו את הטיפול. יש הרבה אופציות טיפוליות, למרות שהתועלת שלהן מוטלת בספק. אחת האפשרויות היא אכן הזרקת בוטוליניום לשריר, כפי שהציעו לך. הסינדרום בד"כ נוטה להיות קבוע, כלומר מדובר בתופעה בלתי הפיכה. לפני הכל עליך להבדק באופן יסודי ע"י נוירולוג מומחה להפרעות תנועה והוא ינהל את הטיפול בבעיה זאת. אם יש לך עדיין בעיה פסיכיאטרית אז הפסיכיאטר יכול לתת לך תרופה אחרת במקום הפרפנן. מבחינה נוירולוגית תרופה נגד פסיכוזה וסכיזופרניה היחידה שאיננה גורמת ל-TD היא לפונקס. אם אין אפשרות לתת לפונקס אז ניתן לתת סרוקוול. שאר התרופות נגד פסיכוזה וסכיזופרניה לא מומלצות במצבים של טרדיב, כי הן אמנם מסוות את הטרדיב, אך מתחת לפני השטח הן מחמירות את המחלה. בנוסף, אם לא הוזהרת מראש (לפני התחלת הטיפול) ע"י פסיכיאטר מפני סיבוך זה של הפרפנן יש באפשרותך לתבוע את הפסיכיאטר בבית משפט על רשלנות רפואית. בנושא של רשלנות רפואית כדאי ומומלץ להתיעץ עם עורך דין שיתן לך את דעתו והאם התביעה כדאית. בברכה

12/01/2007 | 09:13 | מאת: קורן

המון תודה, אני מקווה שאני אקבל התייחסות ממומחה פסיכאטרי פה אני יודע שזה קשור לנוירולוגיה, אבל גם מאוד קשור לפסיכאטריה התופעה לא התרחשה לפני טיפול פסיכאטרי ! אם זה נכון שמדובר על תופעה בלתי הפיכה שנוצרה מהטיפול הפסיכאטרי, נראה לי שבהחלט אתבע את האדון היקר שנתן לי את התרופות האלה. לא, הוא לא הזהיר אותי לפני כן ולא ציין שיש להזהר מכך, וגם לא ציין שאם הדבר מתרחש יש לעשות כך או כך. לגבי טיפול ע"י תרופות אחרות - יכול להיות שיש לבדוק זאת. הארת את עיני בנושא והרבה תודה לך בכל מקרה נאי עדיין מחכה להתייחסות מקצועית

12/01/2007 | 09:20 | מאת: קורן

אם תבדוק באינפומד תגלה שהלפונקס גורם גם לתנועות בלתי רצוניות - זה לא אותו הדבר ?

13/01/2007 | 17:38 | מאת: מיכל

שלום לך קורן, להזכירך-אבחנה מדוייקת של מצבך יכולה להעשות רק ע"י איש מקצוע. כלל וכלל לא בטוח שהפרעות התנועה מהן אתה סובל כיום קשורות לנטילת התרופה, וייתכן ייתכן והתופעה קשורה לבעיה אחרת והפרפנאן היא גורם מישני. ולכן כדאי מאוד לפנות ולהבדק ע"י איש מקצוע (או הרופא המטפל) ולשמוע בעצעתו בטרם תרגיש "סגור מכל הבחינות". שבוע טוב. והרבה בריאות. מיכל

13/01/2007 | 19:03 | מאת:

לקורן תודה למיכל ואכן האבחוון הוא החשוב ביותר. נראה שעברת כבר אבחון וחבל שאינך מציין מה הרופא אמר (הרי הציעו לך טיפול בבוטוליזם שהוא רעל אשר משתק את העצבוב של השריר ואז התנועות הלא רצוניות נפסקות). האפשרות שמדובר בתופעת לוואי של התרופות קיימת אבל קיימות גם אפשרויות אחרות לכן כפי שמיכל כתבה האבחון הוא החשוב ביותר. שבוע טוב דר' גיורא הידש