קשיי הירדמות בבת שלוש ו-5 חודשים

דיון מתוך פורום  הפרעות שינה בקרב ילדים ומבוגרים

01/10/2014 | 21:02 | מאת: אמא עייפה

הילדה שלנו בת 3 ו-5 חודשים. מעולם לא הייתה קלה מבחינת שינה. חווינו התעוררויות בלילה, בכי תוך כדי שינה, סירוב להירדם לבד ועוד. לפני 10 חודשים עברנו לבית חדש לאחר שגרנו תקופה ארוכה אצל הוריי. מאז הרגלנו אותה בהצלחה להירדם לבד בחדרה, עם מנורת לילה קטנטנה דולקת בשקע, והיה נדמה שהדברים מסתדרים. תמיד ההרדמות הייתה לוקחת הרבה זמן, אך לאחרונה המצב החמיר- לוקח לה כשעה להירדם- לעיתים אף יותר. היא גם מבקשת שישאירו את האור דולק בחדר, שנישאר איתה לישון, טוענת שהיא לא רוצה לישון וכד'. אנחנו משאירים את החדר מואר יותר, ומסבירים לה שהכל בסדר ואנחנו שומרים עליה. מידי פעם היא קוראת לי ומבקשת לשתות/פיפי/חיבוק, סתם להגיד לי שלא עייפה ועוד. היא שוכבת במיטה ולא קמה כל פעם, אך התהליך עדיין ארוך ומתיש, ככה שהיא נרדמת רק לקראת 10.... בסופי שבוע כשהיא נרדמת לצהריים לוקח לה פחות זמן. בגן היא ישנה כשעה-שעה וחצי, ככה שלא מדובר ביותר מידי שינה במהלך היום. בלילה היא מדברת מתוך שינה, לפעמים בוכה, לפעמים מתיישבת עם עיניים עצומות ולעיתים רחוקות יותר גם מתעוררת. לאחרונה גם שמתי לב שהיא מדמיינת לעצמה דברים ("אמא יש אריה/מכשפה בסלון והם רוצים לקחת אותי"). אני אומרת שתגיד להם שאמא ואבא שומרים עליה ולא נותנים אותה לאף אחד כי אוהבים אותה מאוד. אני לא יודעת אם כל הדברים קשורים, אולי זה איזשהו שלב. בינתיים דיברתי עם רופאת הילדים והיא אמרה להייעץ עם נוירולוג אם זה נמשך כבר כמה זמן, וכמובן התור רק לעוד כמעט חודש וחצי. ממה זה יכול לנבוע ומה אפשר לעשות בעניין? תודה מראש

אמא עייפה שלום, בערך בגילאים אלו יש פחדים שמתחילים לקבל ביטוי כחלק מהתפתחות נורמאלית. אצל חלק מהילדים זה עולה רמה ופחדים אלו גם מובילים לקשיי שינה. לפי תאורך ואם לא יהיו הפתעות אני יכול לשער כי הפתרון (לאחר הערכה כמו שצריך) לקושי זה יהיה קצר טווח, יעיל ויתמקד בשינוי הסביבה שלה (כלומר התנהלות הוריה) מול קשייה כך שתעזרו לה להתמודד עם קשייה ולהוריד את התלות בכם וכן את ההתנהגויות דוחות השינה (עוד פיפי, עוד חיבוק, עוד סיפור וכו). יש עוד תופעות ליליות אפשריות שאתם מתארים (יתכן שפארסומניות) אך צריך לעשות הערכה מסודרת. ד"ר יונתן קושניר פסיכולוג קליני www.drjkushnir.com

מנהל פורום הפרעות שינה בקרב ילדים ומבוגרים