אבן בגודל 0.5 ס״מ באורטר הדיסטלי הימני המלווה בהפרעה אורומכנית

דיון מתוך פורום  אורולוגיה

12/03/2023 | 14:10 | מאת: דנה

אבן שלא יצאה מעל חודש, כאבים הוצכים וחוזרים. אורולוג המליץ לאור הממצא מפורט מטה) על אנדוסקופיה. כיוון שאני אחרי לידה ומניקה אשמח לחוות דעת נוספת, אם זה אכן ההליך המומלץ במצב זה ואין משהו שמרני יותר שיעזור לאבן להיפלט. ממצא: בct ממצאים של כלייה ימנית בגודל ומנח תקין. סימני הדירונפרוזיס והידרואורטר מימין ובאורטר הדיסטלי. באורטר הימני הדיסטלי בסמוך לפיית השופכן מודגמת אבן בקוטר כ-0.5 ס״מ. כליה שמאלית תקינה ללא אבנים תודה

12/03/2023 | 15:01 | מאת: ירון

הי מנסיון מר, אם אחרי חודש היא לא עברה בגישה שמרנית, היא כבר לא תעבור ורק תגרום ליותר סבל ואולי גם נזק. תחליף ל URS זה פירוק עם גלי הלם, אבל למרבה הצער, מאד קשה להשיג תור לזה בארץ ורוב בתי החולים נטשו את השיטה בכדי לאפשר לאורולוגים להתמקצע יותר בהליך ה URS, מה שגם פירוק בגלי הלם יהיה בעל אחוזי הצלחה לא גבוהים לאבן בשופכן (הוא טוב לאבן בכליה או בשלפוחית). לכי על ה URS אבל תנסי לבקש מהכירורג מראש שישתדל שלא להשאיר סטנט. קשה לשכנע אותם ברגע שב CT ראו הרחבה של השופכן והידרונפרוזיס קל, אבל יש המון מחקרים שהראו שהסטנט ברוב המקרים מיותר ונעשה רק בכדי לאמן את הכירורגים כדי שיצברו יותר נסיון, זה כמובן תקף לבתי חולים אוניבסיטאים. השארת סטנט למשך שבוע זה היום הסטנדרט לכל הוצאת אבן עי URS. האורטר הדיסטלי הנקרא גם UVJ הוא המקום הכי בעייתי והשכיח לתקיעה של אבנים מעל ל 4 ממ כי זה אזור שבוא השופכן מאד צר. אם זו אבן ראשונה, חשוב להשלים בירור מטבולי ולפעול בהתאם מול דיאטנית. לשתות הרבה (2.5 ליטר ביממה אבל בהדרגה), להפלחית צריכת חלבון מהחי, נתרן, ואם מדובר באבן סידן אוקסלט, לתרחק מתרד, סלק, שקדים, וטחינה משומשום מלא. לדאוג לצרוך לפחות 1 גרם סידן ממוצרי חלב רזים. למי שטבעוני או רגיש ללקטוז, אפשר תוסף סידן אבל רק מסוג קלצים סיטרייט ולא קרבונייט, וליטול את התוסף רק עם האוכל ולא בין הארוחות. בהצלחה

12/03/2023 | 22:41 | מאת: דנה

תודה על המענה המפורט והמהיר! ברשותך אשמח להבין: 1.מה המטרה של הסטנט מלכתחילה? אם מוותרים עליו זה עלול לסכל את אפקטיביות ההליך? אני אמורה לעשות באסותא 2.לגבי הבירור המטבולי, ביקשתי מהרופא בדיקת שתן 24 שעות. הוא אמר שלא נהוג לעשות זאת שיש רק אבן אחת ולא מדובר במקרים חוזרים. נוסף על כך, שזה לא נעשה כל עוד האבן בפנים. האם יש דברים בגו? כי הבנתי שזאת הדרך להבין מדוע נוצרה האבן וזה הדבר היחיד שיכול לעזור לבנות תפריט מותאם אישית 3.הבנתי שתוספי ויטמינים עלולים לגרום להיווצרות אבנים. זה נכון? אם אני נוטלת פרנטל בהנחיית רופא למשך תקופת ההנקה בהמשך להריון, האם להמשיך או להספיק?

13/03/2023 | 14:06 | מאת: ירון

הסטנט הוא צינורית חלולה המוחדרת לשופכן בין אגן הכליה לשלפוחית ששם הוא מוחזר עי מבנה קפיצי (המבנה הזה הוא מקור לאי נוחות בשלפוחית בגלל גירוי). כאשר יש סטנט בתוך השופכן השתן יזרום ברובו בסטנט ולכן יש פחות זרימה בדפנות השופכן וזה מאפשר לשופכן להחלים. האבן נשלחת לבירור. מי שפתח אבל אחת הסיכוי שיפתח אבן נוספת ב 5 השנים הבאות הוא כ 30% אם לא יבצע שינוי תזונתי

15/03/2023 | 18:39 | מאת: דנה

שאלה נוספת, קראתי שיש תרופה שעוזרת למוסס אבנים. למה במקרה הזה זה לא מוצע? זה לא קו ראשון בטיפול לפני שמגיעים לניתוח? שאלתי את הרופא שלי אבל הוא ממליץ על ניתוח לייזר. הניתוח כרוך בסיכון קטן של פגיעה בשלפוחית וכו אז מדוע זה הפתרון ולא כדורים?

אין כדור שממוסס אבן.

23/03/2023 | 15:28 | מאת: ירון

דווקא יש, אבל הוא טוב רק לאבני חומצה אורית. אני מדבר על פוטאסיום סיטרייט, ואפילו שתיה של מים עם לימון וחומץ תפוחים, יכולה לאחר זמן והתמדה להקטין או למוסס אבן חומצה אורית. הבעיה שרוב האבנין הם אבני סידן שלא ניתן למוסס

מנהלי פורום אורולוגיה