בדיקת CT UROGRAPHY ובדיקת MRU

דיון מתוך פורום  אורולוגיה

07/04/2021 | 22:32 | מאת: רועי

שלום, בן 43. עקב אירוע חד-פעמי של דם הנראה לעין בשתן (מייד לאחר אימון הליכה), המליץ האורולוג על בדיקת CT דרכי השתן ועל איסוף שתן לציטולוגיה. לטענתו, סביר שמדובר באבן קטנה שנפלטה החוצה, אולם הוא רוצה לשלול גידולים. יצויין כי לאחר יומיים בדיקת השתן תקינה - ללא תאי דם אדומים וללא ממצאים בתרבית. גם תפקודי הכליה תקינים. אין כאבים ואין צריבה במתן שתן. ברקע - אבנים בכליה לפני כ-20 עקב ציסטינוריה (מטופל ב-URALYT) + מספר מלנומות שטחיות. PSA בשנים האחרונות מעט גבוה (1.41 וגם 1.57). שלוש שאלות: 1. האם סביר לבצע כבר בשלב זה CT ולא קודם ציסטוסקופיה? 2. כיוון שאני נרתע מהקרינה הרבה ב-CT - האם ניתן להמיר את הבדיקה ב-MRI כליות (MRU)? האם שתי הבדיקות יעילות באבחון באותה המידה? אם כן, היכן ניתן לעשות MRU ובפרק זמן סביר? (יש לי תור ל-CT כבר ליום ראשון הקרוב). 3. כיוון שהדימום הופיע לאחר ספורט - קראתי שתופעה כזאת מוכרת. האם יש הכרח לבדיקות הללו בשלב הזה? תודה!

שאלה מצוינת, בגברים צעירים לא מעשנים ניתן לשקול בזהירות לפני ביצוע סיטי עם הזרקת חומר ניגוד. במיוחד לנוכח העובדה שיש אי ספיקת כליות. יש מקום לשקול לבצע סיטי פרוטוקול אבנים ובדיקת US כליות, אם אין אבנים ועדיין יש חשש ניתן בהחלט לבצע MR UROGRAPHY, בדיקה אלטרנטיבית ואיכותית לסיטי אורוגרפי

מנהלי פורום אורולוגיה