אח חדש במשפחה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

14/04/2011 | 11:58 | מאת: ענת

נולד לנו תינוק חדש לפני כחודש ובני הבכור ( בן 3) מאוד כועס עלי. לפני הילדה הוא תמיד העדיף להיות איתי, לעשות איתי דברים וכיום הוא רוצה רק את אבא וכל הזמן כועס עלי ואומר שהוא "לא חבר שלי" ומבקש שאני אלך ממנו ולא אתקרב אליו. אני משתדלת לבלות איתו כל יום זמן אחת על אחד אבל לאחרונה הוא לא מעוניין. אני מבינה שהוא כועס ושאלתי היא איך אני צריכה להגיב להתפרצויות הכעס שלו כלפי?

15/04/2011 | 23:15 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום ענת, מזל טוב! לידת התינוק השני היא אירוע מאתגר לא פחות מזו של הראשון, בהיותה מגדירה מחדש את מערך התפקידים במשפחה, ומערערת את הסדר הישן לו הורגלנו. בנך מתקשה עדיין להכיל את השינוי, וצריך לתת לו זמן. ההיצמדות לאבא היא - מבחינתו - פיתרון מצוין, והייתי מאפשרת לו להישען זמנית על הפיתרון שמצא, מבלי להיעלב, למחות או להילחם בכך. בד בבד, נסי לעודד אותו למצוא את דרכו חזרה אלייך, ולהיווכח שאהבתך אליו נותרה כשהייתה. מול התפרצויות הזעם אני מציעה להגיב בהבנה ורגישות, אך מבלי לאפשר לו לפגוע פיזית בך או בתינוק. תוכלי לתקף את רגשותיו ולומר "אני רואה שאתה כועס עכשיו. אולי קשה לך לראות אותי עסוקה עם התינוק החדש. גם אני מתגעגעת לימים שהיה לנו המון זמן יחד. אבל עכשיו אנחנו משפחה גדולה יותר, וכולנו נצטרך ללמוד להסתדר עם זה". כך את משדרת הבנה ואמפתיה לרגשותיו, אך מסמנת גם את גבולות המציאות. קחו לעצמכם זמן להתארגנות. לאף אחד זה לא פשוט, ובכל זאת, בכל הבתים שיווי המשקל חוזר זמן מה לאחר הלידה. חג שמח והרבה נחת ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים