חוסר ביטחון בילדה בת חמש

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

02/12/2010 | 13:35 | מאת: אפרת

בתי ילדה נבונה מאוד, בעלת יכולות קוגניטיביות גבוהות במיוחד. ועם זה, היא חסרת ביטחון באופן ניכר. היא פוחדת לטעות, לא בטוחה שמותר לה לדבר, מבקשת רשות על כל צעד ושעל, ולא תמיד עצמאית. גם בגן היא מאוד חסרת ביטחון, לוחשת את התשובות (שהן כמעט תמיד נכונות), מפחדת מאוד לעבור על חוקים, וצייתנית מדיי. אנחנו נופלים למלכודת כאן: משבחים אותה על כמה שהיא טובה, כך שהיא פוחדת להיות "ילדה רעה", משבחים אותה על חכמתה ומתקנים טעויות, אוטומטית מגיבים לבקשת רשות, שמאוד נוחה לנו, במקום להילחם בעצם הבקשה (לאחרונה התחלתי לעשות כן). השאלה שלי היא איך להגביר את הביטחון העצמי שלה מבלי להכניס אותה לתוך בועה של מושלמות שהיא תפחד לנפץ? האם רק לשבח ולהתפעל כל הזמן? האם לתקן טעויות או להוסיף לאמירות חסרות? איך נוטעים בה את התחושה שהיא נהדרת וחכמה ואהובה, אבל גם שזה בסדר לטעות ולא גורע מחכמתה? תודה רבה, אימא מוטרדת

03/12/2010 | 01:38 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום אפרת, בדר"כ, המודעות לבעיה מסייעת לנו למצוא את הדרך להתמודד איתה. באופן כללי, ילדים מרצים הם מי שמאמינים כי רק כך יזכו באהדה והתפעלות. כמובן שלא נעודד ונתפעל - כאסטרטגיה - מהתנהגות שלילית. במקום זאת, נוכל להרחיק מעט את זכוכית המגדלת, ונעשה הכל להימנע מגישה שיפוטית (לטוב ולרע). נסו לעודד התנהגויות של יוזמה והרפתקנות, ולהמעיט בערכם של התוצרים. כך יורד הלחץ סביב הצלחה והישג, וגוברת הנכונות להסתכן בטעות. בברכה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים