פחד מגנבים ורוצחים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

01/10/2010 | 23:19 | מאת: אמא מודאגת

ליאת שלום רב! ביתי בת ה- 10 וחצי, הרגישה מאוד קשה לאחר שסבתה חלתה במחלה קשה, והיא היתה קשורה אליה מאוד. אפילו עכשיו קשה לה להסתכל על סבתא או אפילו לדבר איתה. מאז חלו פחדים מגנבים ורוצחים, והיא איננה מוכנה להירדם, היא כל הלילה מסתכלת לעבר דלת חדרה ומבקשת שאשב עד שתירדם, ההירדמות מלווה בללכת לשירותים כל חמש דקות, ולבסוף הקשיים בהירדמות, קשה לי לשבת ליד מיטתה עד שתירדם, זה לוקח המון זמן, וזה פשוט מתיש, היא מודה על הפחד, ואומרת לי כשאני רוצה לקום, שאינני פחדתי מימי, ואינני מבינה אותה, ושאמא אמיתית היתה ממשיכה לשבת. התחלתי לתת לה רסקיו, כמה טיפות מרגיעות, אבל שום דבר לא עוזר, וחוזר חלילה כל לילה...והשינה החשובה שלה, מותירה אותה עייפה בבוקר בדרך ללימודים... מה עושים???????????????????

04/10/2010 | 15:01 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום רב, לא ברור אם החרדה שמציפה כרגע את בתך קשורה למחלתה של סבתא או לא, אך בכל מקרה צריך לנסות לעזור לה. אם את חושבת שיש קשר בין הדברים, רצוי מאד לאפשר לה לתת ביטוי חופשי לרגשותיה ולחרדותיה סביב מחלתה של סבתא, סביב הדאגה לשלומה ואולי גם סביב האפשרות שתמות. ילדים בגילה עסוקים מאד בשאלת המוות, וחשוב לשוחח על הנושא בפתיחות כדי להפחית ככל האפשר עמימות ומתח. אני מציעה להדגיש ש"אנחנו עושים הכל כדי שסבתא תבריא ותחייה איתנו עוד זמן רב", ולדבר גם על האפשרות "שמתישהו נצטרך להיפרד ממנה, כמו שקורה בדרך הטבע, כאשר אנשים מזדקנים ומתים". בעניין הפחד בלילה, אני מציעה לא לאפשר לה "לסחוט" אותך באמצעות אמירות כמו "אמא אמיתית הייתה יושבת". תוכלי לומר לה שאמא אמיתית שומרת על ילדיה ככל יכולתה, ושבבית שלכם היא מוגנת, גם כאשר את בסלון או בחדרך. נסי לבסס הסכם על זמן קבוע מראש שאת יושבת לצידה לפני השינה (10-15 דקות), ולאחר מכן את עוברת לסלון (למרות המחאות!). אם את חושבת שהחרדה גולשת גם אל שעות היום ומפריעה לה לתפקד, פני להתייעצות עם פסיכולוג/ית ילדים. בברכת בריאות ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים