כיצד לשוחח ולענות לבני

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

23/09/2010 | 00:32 | מאת: אמא מיוסרת

אני אמא לבן בן 12.5. מקסים, חברותי וחכם. עלה השנה לכיתה ז' לבית ספר חדש בו לומדים חטיבה תחתונה עם תיכון. לראשונה יש לו חברה. מהלך חשוב כי סבל מחוסר ביטחון עצמי בשל מעט עודף משקל. סיפר לי כי נחשף בבית הספר לזוגות מתמזמזים ומתנשקים. הביע מבוכה והסתייגות מגילויים אלו בפומבי אך גם מתעסק בכך. כנראה גם לנוכח שאלות עצמו מול הקשר עם החברה שלו. עדיין לא באו בכל מגע. הוא ילד טוב, ערכי ורגיש. כיצד נכון לשוחח על מורכבות הנושא? מהם גבולות המיניות בגילים אלו? לדעתי: מגע יד קלה על הכתף, אולי נשיקה קלה וחיבוק קל. האם אני מדור פרה היסטורי? החשיפה שלהם למיניות מוחצנת בגיל כה מוקדם מחייבת אותם כבר לגבש עמדה...מצפה לתשובתך בתודה.

26/09/2010 | 12:25 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום רב, כמובן שאינך שייכת לדור פרה-היסטורי, והתהיות שלך טבעיות ונורמליות. אני מאמינה שאין בנושא זה כללי מותר ואסור, וההחלטה כיצד לנהוג מתקבלת בסופו של דבר על סמך מאפיינים אישיותיים והשפעות סביבתיות. ההשפעות הסביבתיות מתחלקות, גם הן, לכאלה שהילד סופג מערכי הבית והמשפחה, ולכאלה שהוא סופג מהמעגלים הקרובים והרחוקים מחוץ לבית (בני גילו, טלוויזיה, ערכי החברה והתרבות הישראלית, ועוד). נדמה לי שבנך אינו מצפה ממך לעזרה קונקרטית, ואינו מתכוון שתסבירי לו מה לעשות ברמה הטכנית, אלא שתקשיבי לו בפתיחות, תישארי זמינה ותומכת, ושתסייעי לו לגבש עמדה כללית בנוגע לעניינים שבינו לבינה. בעיני, אחד המסרים החשובים שכדאי להעביר למתבגר צעיר, זה לעשות מאמץ להישאר קשוב לעצמו, ל'אני מאמין' שלו, לתחושותיו, לעולם הערכים עליו התחנך וגדל, ולפעול מתוך שיקול דעת, התחשבות וכבוד לזולתו. יש לי הרגשה שנער שגדל באקלים כזה, מסתכן פחות בהתנהגויות בלתי ראויות. בשמחות ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים