שלום ליאת

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

06/08/2010 | 14:18 | מאת: דפנה

אחייני בן השש וחצי (עולה לכיתה א)מדבר מאוד לא יפה עם משפחתו. מקלל את אביו,אימו,ובסיטואציות מסויימות גם את הדודות. אחי נוהג להענישו, אם דיבר לא יפה, לא יראה טלויזיה למשל למשך היום וכו'.(לצערי האם מוותרת כדי להרויח שקט) מדובר בילד נבון ותחמן (!) עם הפרעת קשב וריכוז שאובחנה. אנו מציעים לאחי לקבל הדרכה מפסיכולוג קליני, אך עד אז אני מעונינת לדעת כיצד יש לנהוג במצבים שהילד מדבר כך. כיצד על האבא לנהוג, האם להמשיך ולהעניש? (לי זה נראה מיותר) וכן כיצד אנו, הדודות,הסבתא-סבא צריכות לנהוג במקרה שהילד מקלל או מדבר לא יפה? אני מתכוונת מבחינה פרקטית, מה להגיד לו, האם להגיד שעד שלא ידבר יפה לא נשחק איתו אלא רק עם מי שמדבר בכבוד? (אמרתי בעבר ויישמתי אך זה לא עזר) מדובר בילד שאימו לא מחנכת ולא מציבה גבולות ולמרות שאנשי מקצוע התערבו היא לא משנה את התנהגותה. אני בטוחה שהתנהגותו של הילד קשורה לכך, אנו לא רוצים להענישו או לתת לו תחושה שהוא כל הזמן במצב שכועסים עליו, אך השאלה איך ניתן לאזן אותו? כמו כן, כאשר יוצאים עם הילד החוצה, הוא נוהג להרים מהרצפה,לגעת בכל דבר,לתלוש פרחים וכו' למרות שאנו מבקשים יפה ומסבירים ואחר כך אפילו קצת כועסים זה לא עוזר. לעיתים זה השלב שבו הוא מקלל או אומר את דודה מגעילה או פשוט לא מגיב ולא מדבר וממשיך ללכת לפנינו (ומאוד קשה לעצור אותו). אני מאוד מקווה שאחי יחליט להגיע לאיש מקצוע, למרות שאני בספק רב אם אפשר לטפל בילד כאשר אימו ממשיכה בהתנהגות הלא תקינה בלשון המעטה ולא מוכנה לשנות למרות שפסיכולוגית קלינית התערבה במסגרת הגן. תודה רבה.

06/08/2010 | 15:15 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום דפנה, למרבה הצער, אין אנו יכולים לכפות טיפול ושינוי על מי שאינו מעוניין בו (או חרד מפניו), ועד שתבשיל הקרקע לכך, תוכלו רק לנסות למזער נזקים. אני מציעה לנהוג באחיין המשתולל ממש כפי שהיית נוהגת במישהו מחברייך שהיה פוגע/מעליב/מכה או משפיל אותך. מן הסתם היית מתרחקת, ומצננת את תגובותייך כלפיו, כדי שיבין שאינך מוכנה ויכולה להישאר קרובה אליו כל עוד הוא ממשיך בהתנהגותו. הייתי מציעה להימנע מתוכחות ונזיפות מילוליות, מהסברים מעייפים (שאת מרביתם הוא בוודאי כבר מכיר בע"פ) ומאיומים. בעיני, לפעולות ומעשים יש אימפקט גדול בהרבה. יכול להיות שהגישה העניינית הזו, תשכנע גם את אחיך ואשתו שהגיע הזמן לטפל, כדי למנוע מהילד קשיים חברתיים ובינאישיים בתוך ומחוץ למשפחה. בהצלחה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים