זקוקה לעצה - ילד בן 5

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

01/08/2010 | 13:43 | מאת: קרן

שלום, הנני אם לילד מקסים כבן 5. מיזה 2 לילות הוא מפספס פיפי. הוא קם בבוקר כולו רטוב. עושה רושם שלא מפריע לו במיוחד. למעט חיידק שיש לו בגרון ונטילת אניטביוטיקה - אין שינוי בחיי היום יום שלו. אני לא יודעת כיצד להגיב או להתנהג, אבל מצד שני אני מנסה להסביר לו שאם יש לו פיפי עליו לקום בלילה. עלי לציין שעד לפני 4 חודשים, לפני לכתי לישון היתי מרימה אותו לשירותים. אבל קרה פעם שנרדמתי ולא הרמתי אותו לשירותים ואז ראיתי שהוא קם יבש. וכך זה נמשך 4 חודשים ללא פיספוס אחד. האם זה אומר שהוא ברגרסיה? כיצד עלי לנהוג לנוכח המצב החדש? שאלה 2: בזמן האחרון, כל פעם שאני מנסה להציב לו גבולות או מכבה לו את הטלוזיה כי הגיע שעת ארוחת ערב - הוא מרביץ לי או בועט בי. למרות שהוא ילד קטן, אני מאוד כועטת שהוא עושה זאת ואני מסבירה לו שלא מרביצים לאף אחד. ואז אני שולחת אותו לחדר שלו להרגעות (הוא רואה זאת כעונש) ולא מקשיב לי וכל רגע יוצא מהחדר ואז הוא גורם לי לכעוס עליו יותר, דבר שאני מנסה כאימא לא להגיע איתו לכעסים. כאשר אני כועסת עליו הוא שואל אותי אם אני עדיין אוהבת אותו, המילים האלו חודרות לי עמוק ללב ומעציבות אותי שהוא חושב שאם אני כועסת אז זה סימן שאני לא אוהבת. למרות שאני מסבירה לו שגם כאשר כועסים לא מפסיקים לאהוב ושתמיד אימא אוהבת אותך. אודה לך אם תוכלי לתת לי עצה טובה לגבי 2 המקרים כיצד עלי לנהוג בברכה קרן.

01/08/2010 | 23:07 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום קרן, שני לילות של פיפי במיטה עדיין אינם 'רגרסיה', אלא תאונה שיכולה לקרות אצל ילדים בני חמש, בעיקר בתקופות רגישות של מתח או מצוקה. מסתבר שאווירה חסרת גבולות בבית בהחלט יכולה לעורר מתחים ואפילו חרדות, וכך מתלכדות, למעשה, שתי השאלות שלך לאחת. ילד שמכה את אמו ובועט בה, עלול לחשוב בטעות שהוא הדמות החזקה והדומיננטית בבית. מחשבה כזו יכולה לעורר אי שקט: אם אני החזק, מי בעצם שומר עלי? האם אפשר לסמוך על אמא שמרשה לי להכות אותה ולבעוט בה? האם אפשר לסמוך על אמא שמענישה אך אינה עומדת בהחלטותיה? לכן, אין להרשות לילד להכות את הוריו בשום מקרה, בשום גיל. בנוסף, אל תאיימי בסנקציות שאינך יכולה לאכוף. אם את חושבת שאינך יכולה לגרום לו להישאר בחדרו, סלקי את עצמך! זה נשמע מוזר, אך אם בנך יראה שבכל פעם שהוא מנסה לפגוע בך את נעלמת לחדרך (כן, את יכולה לסגור את הדלת!) ומפסיקה להיות נחמדה ונעימה, הוא יחשוב פעמיים לפני שירים עלייך יד או רגל. כאשר הוא שואל אם את אוהבת אותו, תוכלי לענות שכן, אך את כועסת עליו עכשיו, וייקח לך זמן עד שייעבור לך. אל תמהרי להתרצות, והישארי רצינית וכועסת כאשר התנהגותו פוגענית ואלימה. את גילויי האהבה המפורשים השאירי לזמנים בהם הוא מתנהג יפה, ואל תקשרי אותם לזמנים בהם את כועסת. אם אינך מצליחה לבד, פני להדרכת הורים אצל פסיכולוג ילדים קליני, וקצרי את התהליך. בהצלחה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים