תפקוד ילד מתבגר

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

21/04/2010 | 10:11 | מאת: דני

שלום, בן שלי, בן 15.5 לזוג גרוש וגר עם אמו ואחותו בת 16.5. לאחרונה החלו איתו בעיות, המתבטאות בכך, שאינו הולך לעיתים קרובות לבית ספר, יש לו ירידה גדולה בהישגים בלימודים (לפני מספר שנים היה מצטיין בכיתה ואילו היום יש לו הרבה נכשל). המצב שלו מאוד מורכב, עם אחותו הם לא מדברים, אמו כל הזמן צועקת עליו, הגיע אף זמן שהילד רצה לעזוב את הבית ואז עבר לשבועיים לדודה, שם דווקה חל שיפור בתפקודו ובמצב רוחו. יש לציין שהילד מכור למחשב , יושב מול המחשב כל רגע פנוי עד הלילה. ולא מצליח לקום בבוקר. אני לא רואה הרבה את הילד, כשאני נפגש איתו, אני מנסה לשכנע אותו להתחיל ללמוד, אך לא מצליח. יש לי הרגשה שהילד יש לו חרדה : לפעמים הוא לא ניגש לבחינות, כי הוא פוחד להכשל. ייתכן והוא גם נכנס ללחץ בזמן בחינה, כי לפעמים הוא יודע את החומר ובסוף נכשל. יש לו עוד כמה סימנים מוזרים, כגון : הוא מתבייש להוריד חולצה בבריכה. יש לו כבר שנים לפעמים רעד בכפות ידיים - אני לא יודע מה זה אומר. יש לו גם אנמיה וחוסר ברזל. אני דואג ופוחד שהילד מתדרדר. מה לעשות? האם יש הסבר להתנהגות זו של הילד? תודה

21/04/2010 | 10:28 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום דני, למרות שאיני נוטה להתרגש מירידה בציונים אצל מתבגרים 'מכורי מחשב', נדמה לי שהפעם הדאגה שלך מוצדקת. לא ברור באיזו מידה רואים אותו בבית, קשובים לקשייו, ודואגים לצרכיו (גם הרגשיים). גם במפגשים איתך, ההתעניינות היא בעיקר בלימודים ובציונים, ואולי הירידה בלימודים היא הדרך שלו לאותת "שום דבר לא בסדר אצלי". לא ציינת מה תדירות המפגשים ביניכם, ועד כמה אתה *באמת* מעורב בחייו ובחינוכו, אך כדאי שתזכור שתפקידו של הורה אינו מסתכם בדאגה ושכנוע סביב הלימודים. לכן, בעיקר אם אתה מזהה קשיים פסיכולוגיים (חוסר ביטחון ואולי גם חרדה ודיכאון) מוטב לגייס עזרה מבחוץ, ולפנות להתייעצות אצל פסיכולוג קליני המתמחה בעבודה עם מתבגרים. פסיכולוג כזה יוכל גם לסייע לכם, ההורים, ולכוון אתכם כיצד לעודד אותו מבית. ועוד משהו - חוסרים תזונתיים חמורים, בעיקר חוסר ברזל וחוסר בויטמין B12 יכולים לעורר גם פגיעו?ת פסיכולוגית, ולכן חשוב לטפל בזה ללא דיחוי. בברכה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים