פחד מגנבים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

18/04/2010 | 23:33 | מאת: לליאת

היי ליאת אני אמא לילד בן 9 לאחררונה הילד מבקש שאבא יישן איתו.וכשביררתי לעומק הבנתי ממנו ההוא מפחד שיפרצו לנו את הבית.(הילד נכח בשיחה של שכן שסיפר שבבנין הסמוך התקיימו 3 פריצות.}מאז הילד לא רגוע.איך מרגיעים אותו?מה אומרים לו?תודה לך ליאת

19/04/2010 | 14:39 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום רב, לפחד מגנבים (בניגוד לפחד ממפלצות ודרקונים) יש בסיס מציאותי, וילדים בני 9 יודעים זאת היטב. לכן, אין טעם לבטל את הפחד ולהסתמך על אמירות כמו "אין לך מה לדאוג, לנו זה לא יקרה". במקום זאת, יש לנסות להחזיר לתופעת הפריצה את ממדיה המציאותיים, בדרך של הסברה עניינית ומרגיעה. אפשר לתת מידע ענייני לגבי הפרופיל האופייני של הגנב המצוי (גיליתי שזה מצליח די הרבה פעמים להרגיע) "נערים שמחפשים כסף מזומן לסיגריות או לקניית דברים שאין להם בבית" או "אנשים שמחפשים את מפתחות המכונית, כדי שיוכלו למכור אותו ולהרוויח בקלות הרבה כסף". בדרך זו אנחנו 'מנמיכים' את הדימוי של השודד המאיים, והופכים אותו למאיים פחות. ברוח זו, אפשר להדגיש את העובדה שהגנב עצמו מאד פוחד להיתפס, ולכן הוא יעדיף לפעול רק בבתים ריקים מאדם (כך שהסיכוי להיפגש איתו נמוך ביותר). במקביל, רצוי להגביר את תחושת הביטחון של הילד, ולפרט את מעגלי השמירה הרלוונטיים (אנחנו ההורים שומרים עליך, הכלב שלנו נובח ויכול להרתיע/להבריח אנשים בלתי קרואים, יש אזעקה, דלת פלדה, יש משמר אזרחי, שוטרים וכד'). ולבסוף, אם החרדה כבר לא בשיאה, אפשר לדבר על האפשרות של פריצה לבית שלנו, ו"מה המקסימום שיקרה?". אפשר לדון באפשרות ההיפותטית הזאת, לדמיין איך זה ייראה ומה נוכל לעשות (לפני ואחרי) כדי לצמצם את הנזקים. ברמה הפרקטית, אני מציעה להתמקד בהסברה מרגיעה, ופחות בהיצמדות פיזית לילד הפוחד. לעיתים, הילד מגלה כי באמצעות הפחד, הוא זוכה בתגמולים מפתיעים, כמו שינה עם ההורים, פרסים ומתנות אם הוא 'מסכים' להישאר לבד, וכד'. במצב כזה, יהיה קשה יותר לגמול את הילד מהפחדים, בהיותם נושאים עמם רווח משני עבורו. לכן, אפשר לשבת לידו קצת לפני השינה, אך לחזור ולומר לו שאתם עושים הכל כדי לשמור על עליו, על עצמכם ועל רכושכם, ולכן אין צורך בשינה המשותפת. בהצלחה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים