בן 4.5 מתעורר כל לילה אחרי שחולם על מפלצות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

09/03/2010 | 09:06 | מאת: שרונה

בני בן ה-4 וחצי מתעורר בשבוע האחרון בכל לילה ובא אלינו למיטה אחרי שחולם על מפלצות. מה אפשר לעשות כדי להפסיק את התופעה? תודה, שרונה

10/03/2010 | 00:53 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום שרונה, פחדי לילה, ממפלצות, מכשפות, אריות, נמרים וסתם חלומות רעים, נפוצים מאד בגילאים הללו. לפעמים ההורים כ"כ מזדהים עם מצוקת הפחד הלילי, עד כי נפרצים הכללים, והילד מוזמן למצוא מחסה במיטת ההורים. אלא שהמחווה הנדיבה עלולה להפוך תוך זמן קצר למפגע, בעיקר כאשר הילד הופך את מיטת ההורים למשכנו הקבוע, ומסרב לשוב למיטתו. במצב עניינים כזה, החזרה לשגרה כרוכה במאבקים בלתי פוסקים או בשלושה אנשים (לפחות) המצטופפים באי נוחות במיטה אחת, וסובלים בשקט בתמורה לכמה שעות שינה רציפות. הפיתרון הוא להרוג את ההרגל כשהוא עוד קטן, ולהרגיע את הילד במיטתו שלו, גם אם זה ייקח קצת זמן. גשו אליו כשהוא מתעורר, הרגיעו אותו בדיבור קצר, כשאתם מוודאים שהוא 'מחוץ לחלום', ואז, השתדלו להימנע מפעילויות 'חברתיות' נעימות או מגרייה מעוררת (כמו טלוויזיה, וידאו או סיפור, שיר, וכד'). חשוב שיועבר מסר מרגיע, יחד עם ציפייה ברורה שיחזור לישון ויאפשר גם לכם לחזור לישון בהקדם. שבו לצידו זמן מה, וחזרו למיטתכם כשיירגע. לפעמים יהיה עליכם לבלות קצת יותר זמן ערים לצד מיטתו, או אפילו לנמנם קצת על השטיח למרגלות המיטה, אך יש בכך מסר חשוב של הקניית ביטחון מצד אחד, וציפייה שיצליח לישון במיטתו ובחדרו כל הלילה. מעבר להיבטים הפרקטיים הללו, אפשר ורצוי לעבד את הפחדים שלו בשעות הערות, דרך משחק, יצירה, וספרות ילדים ענפה סביב פחדי לילה ומפלצות. http://www.dafdaf.co.il/Reviews.asp?MenuID=82&SubMenuID=117 בהצלחה וליל מנוחה ליאת בהצלחה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים