התנהגות מוזרה וילד שלא מפסיק כשמבקשים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

04/02/2021 | 22:50 | מאת: אמא של בן 5

שלום מדובר בבן 5 ותשעה חודשים. ילד מקסים ורגוע בדרך כלל חכם, חברתי ונעים מאוד אך יש לו מדי פעמים קטעים של עקשנות ומרדנות. בדרך כלל אני מצליחה לשכנע אותו בדרכי נועם ודיבורים. הוא רגיש ומתחשב ואוהב. אך קורה לו לפעמים שמתחיל להשתולל כמו לקפוץ על הספה למשל וכשמבקשים מסרב להיענות ומשגע אותנו. או חוסם את המגלשה בגוף שלו בפארק ציבורי ולא משנה כמה מבקשת מסרב לתת לילדים אחרים להתגלש ומתווכח ומנסה לכפות את דעתו בכח. האמת זה מאוד מקשה עליי אך פחות מדאיג אותי. היום שמתי לב שקראו שני דברים מוזרים: הוא היה מחזיק פטיש פלסטיק ומשחק במשחק של כלי עבודה ופתאום התחיל לדפוק על ראשו ולא עצר עד שצעקתי עליו ולקחתי את הפטיש בכח. ולפני שהלך לישון הוא ישב לידי ופתאום התחיל לחבוט את ראשו בכל כוחו ברגל שלי ממש בכח. אני ממש הרגשתי ששבר לי את העצמות ביקשתי כמה פעמים שיפסיק והוא פשוט המשיך כאילו לא שמע אותי עד שהתחלתי לצעוק והרחקתי אותו ממני בכח ואז בעלי התערב וחיבק אותו והילד פרץ בבכי. אני מאוד מוטרדת ממה שהתרחש ולא מצליחה להירגע. הרגשתי כאילו שהוא באמת לא שומע אותי. אני לא יודעת אם הוא שומע ובוחר להתעלם או מה?!! עצה בבקשה תודה רבה

שלום לך, אני חושבת ש"שכנוע" באופן כללי הוא פעולה שאין לה הרבה מקום בחינוך בגידול ילדים ובעצם בכלל...בחיים ישנן כל מיני אפשרויות פעולה- יש בחירה, יש כללים יש גבולות... הכללים והגבולות באופן כללי נועדו ליצור סדר בתוך כאוס ולפעמים הם שומרים עלינו מפני עצמנו ובמיוחד כאשר אנחנו ילדים. להרגשתי הגבולות והכללים אינם מספיק ברורים לבנכם ולכם ובסופו של עניין הכל הופך להיות בחירה שלו(אם משתכנע או לא..) וזה עומס מאוד גדול לשים על כתפיים קטנות של ילד. אם הוא משתכנע לעשות משהו אז הוא בוחר לעשות או לא לעשות אותו בעוד שכללים או חוקים או גבולות הם תנאים שיש לעמוד בהם גם ללא קשר לבחירה אישית. הכללים והגבולות נותנים לילד הרגשה שהוא שמור, מוגן ומאפשרים לו להסתגל נכון לחברה. הידיעה שלא הכל על כתפיו ושהדברים ישמרו על קנם גם אם הוא לא -בוחר- לעשות כך או אחרת היא ידיעה מאוד מרגיעה. לכן חשוב שברגעים בהם אתם משתכנעים שמשהו הוא לא נכון עבורו, פוגע בו או בכם, וחשוב שתשבו ההורים ותחליטו מהם אותם דברים - אז בחירה כבר לא צריכה להיות נתונה בידו ואין צורך לבזבז אנרגיה על שכנוע. אם הוא מרביץ לעצמו או לכם - אז אתם עוצרים את זה, דרך חיבוק, אחיזה וזאת גם אם הוא מתפרץ בבכי - לפעמים זה יהיה בכי של הקלה, של שחרור והרפייה. בהמשך מה שיופנם אצלו זה שאתם ההורים שומרים עליו, שומרים על הבית, גם אם לו עצמו אין את היכולת או הכוחות לנהוג או לבחור לעשות אחרת בשלב מוקדם זה בחייו. הוא תמיד ידע שאתם תעזרו לו..ולפעמים תעשו במקומו. זה נותן הרבה מאוד שקט ורוגע לילד. ובהמשך ....היכולת הזו שנקראת וויסות עצמי - תושג גם אצלו. מקווה שאני מובנת, אתם מוזמנים לכתוב לי שוב במידת הצורך. בברכה, ירדן פרידון ברשף פסיכולוגית קלינית מומחית ילדים מתבגרים ומבוגרים 0523873044

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים