קשיים אצל ילדים עולים חדשים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

06/08/2020 | 20:04 | מאת: טניה

היי, אני מורה חיילת שמלמדת קבוצה של עולים חדשים בכיתה ז' (גילאי 12-13). הם הגיעו ממש בתחילת השנה לארץ מברית המועצות לשעבר. הקבוצה מכילה גם בנים וגם בנות והם 12 ילדים. כבר מההתחלה שמתי לב להבדלים משמעותיים בין הבנים בקבוצה לבנות- הבנות מתקשרות הרבה יותר, מצאו חברות בכיתה בקלות (גם דוברות רוסית וגם ילידות הארץ), מצליחות בלימודים ובלימודי העברית. הצלחתי ליצור עם כל הבנות בקבוצה קשר נהדר ואני באמת מרגישה שאני מצליחה לתרום להן ולעזור. עם הבנים זה סיפור אחר לגמרי- כמעט כולם נמנעים מלדבר בעברית וללמוד עברית, לא יוצרים קשרים עם אחרים שאינם בקבוצה של העולים (וגם ביניהם בקושי), מתקשים בלימודים ונראים לי אבודים מאוד. לא משנה כמה שאני מנסה לעשות משחקים נחמדים ואווירה קלילה ונעימה בכיתה, הבנים מסרבים לשתף פעולה ואני נאלצת ממש להכריח אותם. כשאני פוגשת את הבנות בבית הספר הן מחבקות אותי ומבקשות לצאת איתי לשיעורים אך הבנים אפילו לא מחזירים לי שלום כשאני פוגשת אותם. העלתי את הנושא למי שאחראית עליי ועליהם והיא טענה שלבנים תמיד יותר קשה ושזה משהו שתמיד קורה. רציתי לשאול אם אולי יש לך תשובה ללמה בנים עולים חדשים מתקשים יותר? איך ניתן לעזור להם? מאוד קשה לי לראות אותם מתוסכלים מהעברית ומהחברה שהם אינם מצליחים להתקבל אליה... תודה מראש!

הי טניה, ראשית מתנצלת על העיכוב במתן התשובה, הייתי בחופשת קיץ :) אינני בטוחה שמדובר בתופעה גורפת הנוגעת לבנים עולים אבל זהו בהחלט נושא מעניין למחקר. מה שברור הוא שבקבוצה שלך זה מה שקורה וייתכן שהדבר קשור ונובע מאיזשהו דפוס שהתקבע שכעת קשה מאוד לפרטים להשתחרר ממנו. אני הייתי מציעה לך לנסות לפרק את הקבוצות - ולייצר איזשהי פעילות בזוגות - בן ובת עולים חדשים, או בן עולה חדש עם בת שאינה עולה חדשה. כמו כן אפשר לנסות לתת לבנים העולים משימות כיתתיות או תחומי אחריות שיאפשרו להם להתחבר לתחושת מסוגלות אישית ואחריות חברתית. שיחות אישיות עם הבנים שמטרתן עידוד ודרבון וכיוב'. בהחלט תצטרכי להיות יצירתית כשהכיוון הוא כאמור שבירת הקבוצה הסגורה, לפחות לחלקים של הפעילות והפניית הקשב למה מתוך כל הרעיונות עובד. בהצלחה! ירדן פרידון ברשף פסיכולוגית קלינית מומחית ילדים מתבגרים ומבוגרים 0523873044

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים