ילדה בת 6 פוכעת רגשית

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

13/12/2018 | 12:28 | מאת: אולגה

שלום רב, ביתי בת ה6, לומדת בכיתה א'. אינטלגנטית ומודעת מאוד לעצמה ולסביבה שלה. יש לה נטייה לאחרונה לומר דברים לא נעימים לאנשים בכל הזדמנות אפשרית ובכוונה (כל האמת בפנים גם בידיעה שזה מאוד פוגע) לדוגמא' "הלב שלי חושב דברים רעים כל הזמן" בכל הזדמנות היא תגיד לי שיש לי ריח רע ושאני מכוערת. לסבתא שהכי אוהבת אותה והכי מפנקת אותה היא אומרת דבר ראשטן שהיא נכנסת לביתה שהיא לא רוצה להיות אותה. היא תגיד למורה שיש לה ריח רע. היא דואגת לספר לכולם איך היא העליבה ודואגת שידעו על כך. בהתחלה ניסיתי לא לתת לזה במה ולא התייחסתי אבל לאחרונה המצב נהפך לבלתי אפשרי. גם כשאני מנסה לא להתייחס ולחייך היא תגיד אלך פעם את המשפט המעליב כדי שאשאמע. אני לא יודעת מאיפה זה נובע. ניסינו לדבר ניסינו לא להתייחס ניסיתי לצעוק. היא הבינה שכל מי שהיא מעליבה יתרחק ממנה אבל היא ממשיכה (כל הזמן בטענה שהלב שלה אומר לה לומר זאת. איך אני ממשיכה מפה הלאה. מרגישה שזה בעיקר כלפי. ארחיב ואומר שהיא נמצאת בכיתה א' נהגה לעשות דברים שהם לא יפים (למשל להגיד משהו לא יפה לאחד הילדים) ורצה לספר ישר למחנכת את מה שעשתה. יכולה לעשות זאת עשרות פעמים ביום, לעדכן בכל דבר שעשתה. היא ילדה שלא מפריעה ולא מקללת ולא בעייתית אבל כן יש לה את הבעתיות הזאת.

הי אולגה, את מוזמנת לחפש את המילה "מחשבות" במפתח החיפוש, ולאחר שיטוט קצר תוכלי למצוא כל מיני תשובות שאני מאמינה שיספקו לך כיווני מחשבה שונים. אז בתור התחלה אני מציעה שבתגובותיכם אליה, תתמקדו בלהיות אותנטיים (תעצרו ותנסו באמת להרגיש כיצד מילותיה משפיעות עליכם ותרשו לעצמכם לנהוג בהתאם לזה למשל לומר לה שהמילים שלה פוגעות, מרחיקות, מעליבות ואפילו להתרחק לזמן מה) זאת כדי שהיא תוכל להרגיש יותר בבהירות את האפקט של המילים שלה. במקביל וזה קריטי, חשוב שאתם ההורים תלמדו גם איך לעזור לה לא להרגיש פוגענית והרסנית וזה מצריך אתכם בין היתר לשים לה גבולות. מניסיוני כשילדים מתנהגים באופן הזה זה יכול לנבוע מתחושה שהם עצמם לא מספיק טובים/מוצלחים/שווים/רצויים, מה שגורם להם להחצין את הרגשות שלהם כלפי אחרים. לכן חשוב שתבחנו את הדברים עם איש מקצוע כדי לא להתעלם מהמצוקה שניצבת מתחת לפני השטח של כל אותן התנהגויות הפוגעניות. בברכה, ירדן פרידון ברשף פסיכולוגיה קלינית וייעוץ ילדים מתבגרים ומבוגרים 0523873044

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים