חיסיון רופא חולה

דיון מתוך פורום  רשלנות רפואית

27/12/2008 | 17:28 | מאת: דתלשי"ת

עו"ג גורן שלום אני לא יודעת אם שאלתי היא אכן בתחום אחריותך אבל מאוד אודה אם תוכל לעזור לי . אני היום בת 19 בת בכורה למשפחה דתית מאוד (כיפה סרוגה אבל מאוד אדוקים) כשהייתי בערך בת 15 וחצי התחלתי בהליך של חזרה בשאלה מה שגרר כמובן ריבים ונתקים עם הוריי. בערך באותו שלב התחלתי יחסים רומנטיים עם מי שהיה החבר הראשון שלי, כמובן שחששתי מאוד מכל הההתנהלות הפיזית גם מכיון שלא היה לי ניסיון או ידע בנושא (זה לא משהו שמלמדים באולפנה) וגם מהנושא הדתי כי כיודע מין לפני הנישואין גורר מומים מחלות דין רע בעולם הבא ובמקרים קיצוניים יותר אף ממזרות ונידוי. לאחר כמה חודשים כשהרגשתי באמת ובתמים בשלה לעבור ל"שלב הבא" עם אותו חבר פניתי לרופא המשפחה שלי . רופא זה משמש כרופא המשפחה שלנו מזה שנים הוא מתפלל עם אבי באותו בית כנסת ובכלל מדובר באדם נורא מוכר וחביב בסביבה שבה גרים הוריי. הסברתי לרופא מה אני צריכה וביקשתי גם הכוונה, הוא הפנה אותי אחר כבוד לגיניקולוג (גיניקולוגית לצורך העניין) כדי שתתן לי מרשם לתרופות והדרכה בסיסית. לאחר כשבועיים שמתי לב כי מצב היחסים העדין ממילא בבית הופר - הרבה שתיקות והרבה כעס ברמה הרבה יותר גבוהה ממה שליווה את תהליך החזרה בשאלה ללא כל סיבה נראית לעין. לאחר כמה ימים של צעקות ובכי התברר לי דרך אימי (שידעה שיש לי חבר חילוני...) כי אותו רופא אמר לאבי שאני הייתי אצלו והוא הפנה אותי לרופא נשים. הוא אמנם לא ציין מדוע פניתי אליו אך אני בטוחה כי הוריי עשו אחד ועוד אחד והבינו טוב מאוד מדוע הלכתי אליו לבד ללא ליווי ומדוע קיבלתי הפנייה לרופא נשים . אני הייתי בטוחה כי אני מוגנת תחת המטרייה של חסינות רופא מטופל, כאשר רציתי להתעמת איתו הוא אמר כי הוא לא נתן לאבי מידע לגבי טיפול ובכל מקרה אני קטינה ומתוקף חובתו לדווח לאפוטרופוס . דחיפת האף המוגזמת של אותו רופא מוכר וחביב גרמה להוריי צער רב בתקופה שהייתה לא קלה גם כך . מה עוד שהם היו הסטריים למי עוד הוא סיפר פרט רכילותי כה עסיסי (מאוד יקשה על שידוך לאחיי הקטנים לכשיגדלו) . האם נכונה הודעתו שבמקרה של קטין או קטינה מחובתו לספר לאפוטרופוס? סודיות רופא מטופל לא אמורה להיות חזקה מכך ? אני יודעת שקיום יחסי מין עם נערה מתחת לגיל 16 מהווה עבירה, האם מי שהיה שותפי למעשה אז (שהיה בגיר מעל 18 באותה העת) יסתבך במידה והעניין יגיע למשפט עם עדים וכו'?- מכיוון שממש ממש לא מגיע לו ואם ברצוני לממש את האופציה המשפטית במידה וקיימת מה אני צריכה להכין? תודה , דתלשי"ת

27/12/2008 | 20:41 | מאת: עו"ד ד"ר תמיר גורן

דתלשי"ת שלום, אתחיל מהסוף: אכן, קיום יחסי מין עם קטינה שגילה בין 14 ל-16 נחשב בעיני החוק ל"בעילה אסורה בהסכמה". יחד עם זאת, אם הבדל הגילים בין השניים אינו עולה על שלוש שנים, אם הקטינה הסכימה למעשה, ואם המעשה נעשה במהלך יחסי רעות רגילים וללא ניצול מעמדו של הנאשם, יתכן שתהיה לו הגנה בפני הרשעה. בכל מקרה, ראשית על התביעה, כמובן, להוכיח כי המעשים המיוחסים לחברך אכן התרחשו. באשר לסוגיית הדיווח של הרופא להוריך, העניין מעט יותר מורכב. אם הדיווח היה נעשה על ידי הגינקולוגית, הרי ניתן לטעון כי הטיפול שקיבלת (מתן מרשם לאמצעי מניעה), כמו כל טיפול, דורש הסכמת האפוטרופוס, שכן הסכמה לטיפול הינה פעולה משפטית. ואולם, לא רופא המשפחה הוא שנתן לך את הטיפול, ולא היה כל צורך בקבלת הסכמה. במקרה זה, לדעתי, חובת הסודיות הרפואית גוברת, שכן הדיווח להוריך לא נעשה לצורך רפואי, והרופא כלל לא עשה זאת לצורך קבלת הסכמה לטיפול, אלא, כפי הנראה, לצורך "שמירה על ערכי המוסר", לפחות בעיניו. אין בכך, כמובן, הצדקה כלשהי להפרת חובת הסודיות החלה על מטפל. האופציה המשפטית הפתוחה בפנייך היא הגשת תביעת נזיקין כנגד הרופא, על הפרת חובת הסודיות כלפייך ללא הצדקה. יהיה עליך להוכיח כי אכך הוא עשה את המיוחס לו. בברכה, עו"ד וד"ר (רפואה) תמיר גורן M.D, LL.B, עורך דין ורופא מומחה בגינקולוגיה ויילוד תביעות רשלנות רפואית בכל ענפי הרפואה

מנהל פורום רשלנות רפואית