סטטינים וסוכרת

דיון מתוך פורום  אינסולין - דרכי טיפול

28/06/2012 | 00:00 | מאת: מאיר

אני שוב מודה לך על תשובתך ואני שוב שואל: לפני כמה שנים התחלתי לקחת סטטינים היות ורמת הקולסטרול הייתה 230 . ואחרי שהתחלתי עם 20 מ"ג הערכים ירדו ל-180. לפני כחודשיים אמר לי הרופא להפסיק עם הסטטינים על מנת לראות אם יש להם השפעה על A1C שהיה אצלי 6.3 .ורמת סוכר בדם 96. היום חזרתי על בדיקות הדם[אחרי שלא לקחתי סטטינים חודשיים] ורמת ה-A1C נשארה 6.3 ורמת הסוכר בדם 94 . והפלא הוא שרמת הקולסטרול הינה 180 ז"א . ושאלתי האם למרות שרמת הקולסטרול ירדה ללא הסטטינים , האם עלי להמשיך לקחת אותם ?? [דרך אגב יש המלצה חד משמעית של דיאטנית לשתות כל יום 3,2 כפות שמן זית על מנת להוריד את השומנים בדם - כך עשיתי ואולי זה ישפיע]

30/06/2012 | 19:31 | מאת: משה

לאיזון סכרת אני משתמש בלבמיר וג'נואט. להורדת כולסטרול אני משתמש באחד הסטטינים והייתי בשווי משקל. משום מה הוחלט על ידי הקופה על שינוי התרופה.(יצרן). ונוכחתי לאחר זמן מה שרמות הסוכר שלאחר שעתיים מהארוחה יותר גבוהות מאלו שהייתי רגיל אליהן. הדבר קריטי כי לא ניתן להעלות את כמות הלבמיר כדי שרמות הצום המאוזנות לא תרדנה. לאחר שהצלחתי באמצעות עקומות מדידה לשכנע הסכימו להחזיר לי את התרופה הקודמת. עם החזרה לתרופה הקודמת--לאחר כמה ימים- רמות הסוכר חזרו כמעט למצבן הקודם-כנראה נשארה השפעה שלילית שיורית נמוכה. אני מציע לכל סוכרתי הנוטל סטטינים לבדוק היטב איזו תרופה היא המתאימה גם מבחינת הכולסטרול וגם מבחינת הסוכר וגם לבדוק קריאטין פוספו קינאז זה שלא מעלה את הרמה

שלום משה ומאיר הסיבה לקחת סטטינים היא בכדי להוריד בצורה משמעותית את הסיכון לחוות ארוע לבבי או מוחי. לסטטינים השפעות מיטיבות נוספות, פרט להורדת כולסטרול. אין עד תרופה שהורידה תמותה ותחלואה לבבית בצורה כה משמעותית כמו הסטטינים. מכל מגוון התרופות , הן בעלות ההוכחה המוצקה ביותר ליעילות- (וזאת למרות עלייה קלה ברמת הסוכר בחלק מהחולים) מכאן שיש מקום לתת סטטין לכל חולה הנמצא בסיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית- למשל, חולה סוכרתי, חולה מעשן , חולה לאחר ארוע לבבי וכד'. המעקב אחר הכולסטרול- בדרך כלל כולל את רמת הכולסטרול ה'רע'- LDL. רמתו המומלצת בחולי סוכרת נמוכה מ100 ויתכן אף מ70. ההמלצה היום היא לתת סטטין לכל חולה סוכרת , גם במחיר של עלייה קלה בסוכר. כמובן שעדיף לתת סטטין שמשפיע פחות על הסוכר- כפי שקרה במקרה של משה. המעקב אחר הטיפול בסטטין כולל מעקב אחר הLDL, מעקב אחר תפקודי כבד, CPK ורמות סוכר. בנוסף יש לוודא שהתרופה אינה פוגעת באיכות חיי המטופל בשל הופעת כאב שרירים או במקרים נדירים, השפעה על הזיכרון. לגבי טיפול בשמן זית- להורדת שומן- הוא אינו מהווה תחליף למתן סטטין. לגבי מאיר- במידה והסיבה למתן סטטין עדיין קיימת (סיכון מוגבר למחלה לבבית/מוחית בשל מגוון סיבות - למשל, סוכרת, לחץ דם, עישון, רמת כולסטרול גבוה וכד') יש להמשיך בסטטין. אני ממליץ לך להוועץ ברופא המשפחה שלך ולברר עימו את ההתוויה לטיפול זה בך.

מנהל פורום אינסולין - דרכי טיפול