ריבוי בדיקות הדמייה

דיון מתוך פורום  בדיקות הדמיה - ממוגרפיה, רנטגן ואולטרא-סאונד

03/02/2012 | 21:25 | מאת: דני

ד"ר הופמן שלום, אני בן 36, ולפני כ-3 שנים חליתי במחלת חום ממושכת מאד שארכה מס. חודשים סבלתי מחום גבוה מאד וסבלתי מכאבים באגן ובגב, עברתי אישפוזים רבים לצורך דיאגנוזה אך מלבד דלקת מקומית בעצם האגן (אוסטאיטיס פוביס) לא נמצא כל ממצא המסביר את המחלה הממושכת והמתישה הזו, נקרא ע"י הרופאים FUO חום ממקור לא ידוע. שאלתי היא בשל דאגה ארוכה מאז לגבי כמות הקרינה שספגתי במהלך האשפוזים - ביצעתי שתי בדיקות של CT חזה בטן וכן בדיקה אחת של PET CT, ובנוסף ערכו לי 3 מיפויי עצמות לבחינת האגן, כן צילומי רנטגן חוזרים ונשנים של הריאות ןכן CR לגב ולאגן - 5 תמונות. כל זאת תוך פחות משנה אחת. לאחר כחצי שנה מתחילת המחלה ערכי הדלקת ירדו והחום הממושך והבלתי נסבל חלף גם (מקווה שלא ישוב) אך אני חי מאז בחשש כבד מאד בשל כמות הקרינה שספגתי, למעשה בדיקות ה-CT לא הניבו כל ממצא ואני מרגיש שהיה מיותר לבצע כל בדיקות אלו. פיתחתי חרדה לעניין זה ולמרות שעברו מס. שנים זה לא מרפה ממני ואיני יודע האם זה יגרום לי לנזק לעתיד והאם מדובר בקרינה רבה ומסוכנת, אני מתנצל על המכתב הארוך אך הרגשתי צורך עז לשתף ולבקש עזרה סופסוף, האם הבדיקות הללו שביצעתי הינן "מוגזמות" מבחינת כמות הקרינה?? האם יש סיבה לחשוש שמא ספגתי בזמן קצר כ"כ קרינה גבוהה שתפגע בי בעתיד? אני מקבל טיפולים כיום אצל כירופרקט ללא קשר לעניין הנ"ל ונתבקשתי על ידו לבצע צילומי גב, אני ממש מפחד ולא יודע אם אני יכול בלב שקט לבצע את הצילומים או פשוט לוותר על כך, מה דעתך רופא נכבד על כל הסיפור האם אני בסיכון מוגבר? מה עלי לעשות?? אנא ממך ענה לי כי אני חי בגלל זה במתח רב, רוב תודות לך!

06/02/2012 | 12:25 | מאת: ד"ר חן הופמן

דני שלום האינדיקציה לבדיקת הדמיה איננה לפי התוצאות אלא לפי המצב הקליני. בחום ממושך יש חובה לברור על ידי CT כדי לא לפספס מחלות הגורמות לסיכון של החיים, כגון סרטן או זיהומים. אני חושב שכל אשר עליך לעשות זה לשמוח שהבעיה חלפה ולא נמצאה מחלה מסוכנת. אם אלו כל בדיקות ההדמיה שלך הסיכון לסרטן עלה בצורה זניחה ואין לך ממה לחשוש.

מנהל פורום בדיקות הדמיה - ממוגרפיה, רנטגן ואולטרא-סאונד