חיזוקית/פרוטק בייבי וכו'

דיון מתוך פורום  רפואת ילדים

16/12/2001 | 14:18 | מאת: אורלי

שלום רב, לאחרונה שמעתי שיש רופאים שמתנגדים למתן חיזוק לתינוקות וילדים במטרה לחזק את המערכת החיסונית (כגון: חיזוקית של "הדס", פרוטק בייבי וכו'). הם טוענים שזה כמו לתת אנטיביוטיקה (שהרי מאותם צמחים מפיקים את האנטיביוטיקה), וברגע שהגוף מתרגל לזה אין הוא מתחסן באופן טבעי. בני בן שנה+7 חודשים והוא מקבל פרוטק בייבי כמעט כל יום (לפעמים אני שוכחת). הוא הולך לפעוטון ובאופן טבעי נדבק מהילדים האחרים (נזלת, שיעול, דלקות אוזניים, שלשולים). רצינו לדעת האם מומלץ לתת לו פרוטק בייבי? אם כן, לכמה זמן? מה התקופה המומלצת למתן החיזוק והאם יש לכך השפעה לטווח הרחוק מבחינת התחסנות הגוף באופן עצמאי, כלומר האם באי-מתן החיזוק בעתיד, הגוף שלו יהיה חלש יותר ויתקשה להתגבר על מחלה לבד? בברכה

16/12/2001 | 22:28 | מאת: ד"ר מיכאל רוטשטיין

אין רופא המתנגד למתן חיזוק לתינוק. כולנו רוצים שהתינוקות יהיו חזקים ובריאים יותר. תפקידו של הרופא לייעץ לגבי יעילות חמרים שונים הנמכרים תדיר לציבור במעטה יעילות רפואית ללא שהיו הוכחות לכך בפועל. לעצם העניין: המוצרים "חיזוקית", "פרוטק" ודומיהם מכילים חמרים שונים. החומר העיקרי הפעיל מבוסס על צמח האכיניציאה. החומר בתנאי מעבדה מסויימים מראה פעילות המעודדת חלק מתאי מערכת החיסון לפעול בכיוון זה או אחר, אולם לא הוכחה חד משמעית במחקרים בבני אדם שיש תועלת כלשהי בנטילת החומר. חשוב להבין שיעילות בתנאי מעבדה או על חיות ניסוי איננה בהכרח מצביעה על יעילות קלינית של תרופה בבני אדם ותמיד יש לבדיק יעילות ובטיחות תרופה בבני אדם לפני שמאפשרים טיפול בה. למעשה מדובר בתרופה לכל דבר, וככל תרופה יש צורך בבדיקתה במחקרים מבוקרים לגבי תועלת וסיכון, לפני המלצה לאוכלוסיה. מחקרים כאלו לא נעשו באופן נרחב ואין עדויות חדמשמעיות ליעילות התרופות הללו. כמו"כ, לא נעשו מחקרים חדמשמעיים לזיהוי תופעות לוואי אם קיימות. הסיבה להבדל בדרישת מחקר בין תרופות אלו ובין תרופות אחרות הינה בהגדרת מוצרים אלו, הנגזרים מחמרים לא סינטטיים בד"כ, כ"תוספי מזון" ולא כתרופות. תוספי מזון אינם נדרשים למחקרים כפי שדורשים מתרופות. הגדרה זו חוקית בלבד אך אין לה משמעות מבחינת המוצר עצמו ויעילותו/נזקו לצרכן. החמרים הללו אינם אנטיביוטיקה כפי שציינת בשאלתך, ואינם מיוצרים מאותם צמחים מהם מייצרים אנטיביוטיקה. החמרים מעוררים חלקים שונים במערכת החיסון. חשוב לציין ש"עירור מערכת החיסון" איננה דבר טוב בהכרח וישנן מחלות רבות הנגרמות עקב מערכת חיסון העובדת ביתר. מאחר ולא נעשו מחקרים מספקים בחמרים אלו אין מישהו היודע על סמך מחקר מהי התנהגות החומר - האם צריך לתת אותו באופן מניעתי, או האם יש לתת אותו בזמן מחלה קיימת לצורך טיפול? האם יש לתת פעמיים, שלוש או ארבע פעמים ביום? מהו המינון? האם הוא בטוח בילדים? ומאיזה גיל? האם ניתן לתת אותו בהריון? ומה עם אישה מינקת? אלו שאלות הנענות במחקרים ובבדיקות פרמקולוגיות ואין להן תשובה חדמשמעית כעת. בנוסף, יש להוסיף לכך את העובדה שהתכשירים הללו אינם מכילים תמיד כמויות קבועות של חומר פעיל מעצם היות הייצור "גס" יותר. מחמרים הללו נמכרים כיום כלחמניות חמות עקב מסע פרסום המכוון ישירות לציבור ללא שעבר "פילטר" של אנשי מקצוע היכולים מטבע העניין לבקר את הנאמר להם ביתר קלות. איזו אימא לא תרצה "לחזק" את הילד כנגד מחלות החורף הרגילות? בסופו של דבר, תינוק ש"נוטה להידבק" וחולה במחלות חורף שונות, בעיקר אם הוא במעון או אם יש לו אחים, מראה סימנים של ילד בריא ונורמלי לחלוטין. אין כל צורך להעמיס עליו תרופות גם אם ייקראו "טבעיות" בידי היצרן. ההחלטה אם להשתמש בחמרים אלו היא בידי הצרכן. אין המלצה רפואית לטפל בחמרים אלו, אין ידע לגבי יעילות או נזק, ולא ברור האם ישנם צרכנים שיינזקו מחמרים אלו.

מנהל פורום רפואת ילדים