בעיית גובה

דיון מתוך פורום  רפואת ילדים

24/11/2001 | 11:41 | מאת: אבי דדון

שלום לכם ביתי בת 5 עשתה צילום של כף יד ובצילום רשום שהתפתחות העצמות הינם של ילדה. בת 2.5 אשמח לקבל תשובה במה מדובר ומה צריך לעשות תודה

24/11/2001 | 13:36 | מאת: ד"ר מיכאל רוטשטיין

יש לקבל יותר מידע לפני מתן תשובה - אבל אני מניח שהדבר בוצע בילדה עם גובה נמוך יחסית לגילה, ושמדובר בילדה בריאה מעבר לכך. צילום עצמות המראה שגיל העצמות מאחר ביחס לגיל הכרונולוגי יכול להצביע על מספר אפשרויות. קודם כל המקובל והשכיח הוא פשוט ילד הגדל באיטיות כעת אך "פוטנציאל" הגדילה שלו תקין, כך שבעתיד הוא יצבור את הסנטימטרים הדרושים ויגיע לגבה נורמלי. בד"כ יש סיפור משפחתי של התבגרות מאוחרת או גובה נמוך דומה, עם האצה בגיל מאוחר יותר. הבעיה העיקרית היא שישנן מחלות, בעיקרן הורמונליות, היכולות לגרום לגובה נמוך ולעיכוב בגיל העצמות. לצורך בירור העיניין יש לפנות לאנדוקרינולוג לילדים. יש צורך בבדיקות דם שונות.

24/11/2001 | 17:28 | מאת: דני

מדוע הרופאים מבקשים צילום כף יד שמואל האםיש חשיבות לכך אם הילד שמאלי. תודה

25/11/2001 | 00:55 | מאת: פרופ' צבי צדיק, אנדוקרינולוג

לאבי דדון שלום! הנקודה החשובה ביותר היא קצב הגדילה. אם קצב הגדילה תקין, הסיבה לדאגה קטנה יותר. לתשובת צלום כף יד אינני מאמין עד שאינני רואה את הצלום בעצמי (כך עושים גם כל האנדוקרינולוגים לילדים) חלק מן הילדים "מבריאים" כאשר אנחנו קוראים את צלום כף היד. קיים עץ החלטות מסודר כאשר עוסקים ב"בעית גובה" השאלות הראשונות הן: 1. האם משקל הילד מתאים לגבהו? אם לא יש כוון ברור לבדיקות 2. האם קצב הגדילה תקין? אם לא יש צורך בברור 3. האם הילדה נמוכה מתחת אחוזון 3 ? אם כן יש צורך גם בבדיקה גנטית - קריוטיפ 4. האם יחס פלג הגוף העליון תקין? אם לא צריך צלומי שלד 5. האם ממדי הילד נמוכים לעומת ממדי יתר בני המשפחה? 6. האם משקל הלידה היה קטן לגיל ההריון לכל הנקודות האלה יש להתיחס כאשר מעיכים גדילה - על זאת יכול לענות לך אנדוקרינולוג ילדים. תשובות נוספות ומידע נוסף המסביר כל זאת תמצא באתר: www.gdila.co.il כמוכן ב- 28.11.2001 בין 16-19 נערך ערב עיון להורים וילדים על נושאים אלה. פרטים באתר פרופ' צבי צדיק מנהל אנדוקרינית ילדים מרכז רפואי קפלן רחובות

מנהל פורום רפואת ילדים