פרימנופאוזה? התקן מירנה?

דיון מתוך פורום  גיל המעבר

26/08/2003 | 23:12 | מאת: מרגלית

אני בת 44. כ 3 שנים המחזור מקדים/מאחר בין 1-4 ימים מדי פעם, ויתר הזמן תקין. עד לפני 3 שנים היה כמו שעון שוויצרי משך 30 שנה. ב 3 החודשים האחרונים אני מקבלת מחזור (? או דימום) כל שבועיים וחצי-שלושה, ומשכו קצר מהרגיל ועם הרבה פחות דימום. המחזור האחרון היה לאחר שלושה וחצי שבועות. * עברתי שלוש פעמים בדיקות דם בחודשים הללו והתוצאות היו: יום שני מתחילת מחזור: ESTRADIOL 389 LH-4.1 FSH-4.8 יום שלישי מתחילת מחזור אחר: ESTRADIOL : 68 LH:3.6 FSH: 23.4 יום שלישי מתחילת מחזור נוסף: ESTRADIOL : 42 LH : 4.6 FSH : 20.7 אני צריכה להוסיף שעד לא מזמן השתמשתי במדבקות אסטרדרם 25 להקלת PMS, וככל הזכור לי לפני המחזור הראשון שמופיע כאן עוד השתמשתי (לאחרונה הפסקתי, כי אין יותר מחזור סדיר , ואינני יודעת מתי אני שבוע לפני סוף מחזור- כך שאינני יכולה לדעת מתי לשים מדבקה, ובנוסף אינני רוצה לשבש את תוצאות הבדיקות). האם יתכן ערך גבוה של אסטרדיול בבדיקה הראשונה בגלל ספיגה בגוף עקב שימוש במדבקה? *הרופאה שלי טוענת עקב הבדיקות שאני בקדם גיל המעבר ושלא כדאי לי לשים שוב התקן למניעת הריון (הקודם הוצא לא מזמן כי פג זמנו) היא טוענת שברמת הורמונים כאלו אינני יכולה להכנס להריון, ושבהתקן יש יותר מדי סיכון. (בזמן שהוצא ההתקן האחרון, היא גילתה שיש לי דלקת בתעלת הרחם – אני לא הרגשתי דבר, קיבלתי הרבה מאד אנטיביוטיקה.) אני מבינה מקריאה שזהו (פרימנופאוזה) תהליך שיכול להמשך שנים, ואפשרי שתהיה פוריות מדי פעם . אינני מרגישה מוגנת כלל . אני גם לא בטוחה האם רמת ההורמונים לא תשתנה.  אין לי סימפטומים של גיל מעבר, פרט לשנת לילה לא כל כך סדירה, וקצת הזעות בלילה. ייחסתי את התופעות הללו לחום בחדר השינה שלי, ולמתח רב וחרדה שאני נמצאת בו תקופה ארוכה עקב סיבות אובייקטיביות. * בשנים האחרונות טופלתי ב PMS על ידי מדבקות אסטרדרם במינון נמוך . שאלותי הן: ========  . האם אכן רמות הורמונים אלו מעידים על כך שאינני פוריה כעת ואני בשלב הפרימנופאוזה? מהם הקריטריונים לקבוע זאת? מבחינת רמות ההורמונים השונות?  האם הבדיקות צריכות להערך ביום השני-שלישי למחזור , או שחלק מהן ביום אחר?  האם יש סכנה בגילי ,עם הממצאים האלו בהכנסת התקן חדש? ואם לא - האם עדיף לעבור להתקן מסוג "מירנה" במצבי? (שמעתי עליו המלצות חמות מחברות ) האם הוא מסוכן יותר מהתקן נובה טי רגיל? נאמר לי מאותה רופאה שמירנה עשויה לגרום לדיכאון, וזה לא חסר לי, גם כך אני סובלת הרבה ממצבי רוח בזמן האחרון. היה לי נוח עם ההתקן (נובה טי) עשר שנים, והייתי שמחה לחזור אליו. (למרות שבשנים שהשתמשתי בו המחזורים התארכו והיה יותר דימום, זה היה בגדר נסבל והסיר מעלי כל דאגה).  האם אני צריכה כבר לקחת הורמונים של גיל מעבר ? האם זה יסדיר לי את ה"מחזור"?  אינני נוטה לכיוון של גלולות למניעת הריון, בצעירותי השתמשתי כמה זמן, וזה הוריד לי את הליבידו, בנוסף לתופעות לוואי אחרות.  בנוסף אני מרגישה ימים רבים עצבנות כמו של PMS, אבל לא יכולה לקחת את מדבקות האסטרדרם שהייתי לוקחת ב7-10 ימים האחרונים ( ושעזרו לי מאד), כי אני לא יודעת בכלל מתי יסתיים המחזור ... מה יכול לעזור כנגד זה ? אשמח מאד לקבל תשובה לשאלות אלו 

תודה על שאלותיך מרגלית, אני מציע שתקבעי פגישה עם רופא לקבלת דיעה שניה. שאלותיך הינן ענין לשיחה בת חצי שעה ויותר פרטים נוספים באתר שלי www.genicolog.net חפשי גיל מעבר. בברכת רפואה שלמה ד"ר שרגא וקסלר 052-453662

30/08/2003 | 17:28 | מאת: מרגלית

.ד"ר וקסלר שלום אודה לך בכל זאת אם תענה לי לפחות לחלק משאלותי. במקביל לשאלות בפורום , קראתי הרבה חומר, וגם שוחחתי עם גניקולוגים . לכל אחד דעה אחרת בנידון, ואני מבולבלת, ורוצה לקבל עוד דעה. הכי חשוב לי לדעת: ============= 1. האם אני אכן בפרימנופאוזה? (לפי בדיקות הדם ) -אין לי סימפטומים של גיל מעבר. 2. האם ניתן במצבי להשתמש בהתקן (אינני רוצה גלולות, ובוודאי לא קונדומים) ? 3. האם כדאי לנסות מירנה, האם במקרה שלי , זה לא רצוי? 4. האם מירנה מגביר את הסיכון לציסטות בשחלה? תודה, מקוה שתענה לי בכל זאת. מרגלית

מנהל פורום גיל המעבר