אבחון ע"י ממוגרפיה ויעילות של בדיקה ידנית

דיון מתוך פורום  בריאות השד

15/07/2015 | 10:21 | מאת: חיפאית

שלו עד לפני כשנתיים-שלוש היתה אפשרות בקופת חולים כללית להיבדק בדיקה ידנית אצל כירורג שד כל כחצי שנה, בדיקה רוטינית, ללא קשר לביצוע בדיקת ממוגרפיה. מאז אפשר להגיע לכירורג שד רק עם הפנייה מרופא משפחה או בעקבות ממצא חשוד בדיקת ממוגרפיה. במקרה שלי- בת 64, בצעתי עד לפני שנתיים, החל משנות ה-40, בדיקות ממוגרפיה תקופה מסויימת כל שנה ולאחר מכן כל שנתיים. כולן תקינות. אין הסטוריה משפחתית ברקע. אני די חוששת מבדיקות ממוגרפיה נוספות, בעיקר בגלל הקרינה המצטברת שהיא בעצמה תזיק לי. האם העובדה שמונעים ממני להגיע לכירורג שד לבדיקה ידנית היא בגלל חסכון בשעות עבודה של רופא, או מכיוון שלא מאמינים ביעילות של בדיקה כזאת? הרי גם ממוגרפיה לא יעילה לגמרי ! האם במקרה של מבנה שד גבשושי בדיקת אולטראסאונד כבדיקת סקר יכולה להוות תחליף מתאים לממוגרפיה ? הרי בדיקה ידנית לא יכולה להזיק ?! מדוע חוסכים בכך?? תודה

חיפאית שלום לגבי הסידור בקופ"ח תצטרכי לשאול בקופת חולים או במשרד הבריאות. הקרינה המצטברת בשד בבדיקות ממוגרפיה אינה בעייתית ולא "גורמת}" לסרטן נכון הוא כי השאלות העולות הן על אותם מקרים שלכאורה נראה כי יש בעיה ולאחר ברור מתברר כי אין סרטן. זה גורם לדאגה וחרדה מיותרת אצל הבריאות, וגם שימוש גבוה בזמן צוות רפואי מכשירים ומעבדה. יחד עם זאת הגילוי המוקדם מוריד תמותה מסרטן שד. ההמלצה בישראל פעם בשנתיים ממוגרפיה מגיל 50 עד , לנשים ללא גורמי סיכון לסרטן שד, 75 נראית נכונה. בברכה ד"ר תמי קרני

מנהלי פורום בריאות השד